Lasagne al forno er en af de ægte italienske opskrifter, vi har dedikeret til vores børn i en protest mod den alt for udbredte ”genvejslasagne”, der godt nok er hurtig at røre sammen i en gryde, så kokken kan holde fri, men smagen er ringe!!
Et firkantet ovnfast fad smøres med olie eller smør og bunden dækkes med et lag lasagneplader.
Dæk med et lag bolognese og béchamelsauce og drys lidt revet mozzarellaost over samt lidt parmesan.
Bliv ved med at lægge lagvis og slut af med lasagneplader og et tykt lag béchamelsauce.
Fordel lidt smørklumper allerøverst og drys med reven parmesan.
Bages ca 35 minutter ved 180 ºC. Serveres drysset med finthakkede krydderurter.
--
Bolognese
Desværre har mange køkkener overalt i verden lavet massevis af bolognese, hvor den rigtige konsistens er opnået ved tilsætning af tomatpuré eller endnu værre tomatketchup og hvedemel.
Den italienske husmor kender hemmeligheden ved den rigtige bolognese: kogning, kogning, kogning og atter kogning. Hav derfor god tid og lave den dagen før – det tager ca 7 timer!
# Ingredienser
1 løg
1 gulerod
1 stængel bladselleri
50 g stribet flæsk
300 gram hakket oksekød
300 gram friske tomater
110 gram smør
1 glas tør rødvin
1 kop kraftig bouillon
salt og peber
sødmælk
* Tilberedning
Løg, bladselleri og gulerod hakkes fint sammen med flæsket og røres sammen med det hakkede kød og sauteres i en gryde med smør til har fået lidt farve.
Rødvinen hældes ved (husk at smage på den først J ) til det dækker.
Det småsimrer uden låg til rødvinen er fordampet.
Bouillonen hældes ved og det småsimrer videre uden låg til bouillonen er fordampet.
De hakkede tomater hældes ved og der smages til med salt og peber og kom så meget mælk i, at det hele er dækket.
Bolognesen koger nu færdig ved svag varme uden låg til den bliver tyk.
--
Béchamelsauce
#
50 g smør
50 g hvedemel
½ l mælk
salt og peber
*
Smørret smeltes og melet vendes ned i og koger til den rå melsmag er forsvundet.
Den varmede mælk tilsættes lidt efter lidt ved svag varme og smages til med salt og peber.
Til sidst gives et kort opkog.
Saucen må ikke være for tyk. Hvis det er nødvendigt, kan den fortyndes med mælk.
Husk: lav hellere for meget sauce end for lidt.