Æblesaft, hjemmelavet, ca. 2 liter
1 l vand
1 l sukker (ca. 850 g)
1½-2 kg æbler
1 vaniljestang
2 stykker hel kanel
skal og saft af 2 citroner
3 spsk citronsyre
Skyl æblerne godt og skær dem i både - lad kernehusene være, de giver ekstra smag.
Børst citronerne grundigt under rindende vand.
Skræl dem med en kartoffelskræller og sørg for ikke at få noget af den hvide, bitre del af skallen med.
Skær vaniljestangen op på langs.
Lad vandet koge op i en stor gryde sammen med sukker, vaniljestang, kanel og citron (saft og skal).
Tilsæt æblerne og citronsyren og lad det småkoge i 15 min.
Tag gryden fra varmen og lad æblesaften trække under låg og på køl i mindst 1 døgn.
Si saften og hæld den på omhyggeligt rensede flasker. (Atamon)
De skal opbevares i fryseren, så de må ikke være mere end ¾ fyldt.
Eller lav "isterninger" af saften, og server dem direkte i glas med vand.