afbrændt (rød)vin: drik fra 1800-tallets borgerlige danske
køkken. Rødvin koges op med sukker og lidt kanel, ved kogepunktet antændes den
og brænder nogle minutter. Serveredes såvel varm som kold. I denne form til
børn; til voksne kunne den forstærkes med cognac.
Dorthea Hansens kogebog indeholder både madopskrifter og
praktiske råd for husmødre.
Også i Danmark har man før i tiden nydt en kold eller varm
krydret rødvin. I 1884 kom 4. oplag af Dorthea Hansens populær kogebog,
nemlig Kogebog for Husmødre af Bondestanden, Indeholdende henved 400
letfattelige Anvisninger. På side 133-34 er en opskrift på en afbrændt rødvin.
Bemærk, at rødvinen i denne opskrift skal koge! Afbrændingen medfører, at det
alkoholiske indhold er væk. I opskriften herunder signaler parenteserne, at en
meget sulten mus har spist dele af siden.
Afbrændt rødvin (2 pers.)
3 dl rødvin
1 dl mørk rom eller cognac
3 spsk honning
1 spsk nelliker
1 kanelstang
2 stjerneanis
6 kardemommekapsler
tændstikker
*
Bland det hele i en lille kasserolle (ja, altså… undtagen
tændstikken)
Kog op og sæt ild til dampen. Skru ned på laveste blus.
Ilden jagter alkoholdampende, så du skal ikke forsøge at sætte ild til væsken.
Du kan nøjes med at sætte tændstikken ind i dampene. Lad brænde i 1 minuts tid
Pust et hurtigt kraftig pust til flammerne.
Fordel skønheden i to glas
Afbrændt Rødvin:
1 Pot Rødvin sættes paa Ilden med ½ Lod Kanel og nogle faa
Nelliker. Naar det koger, antændes det, og naar det er afbrændt, hældes 1
P(und) kogt Vand til, hvori er opløst ½ Pd. hvidt Su(kker.) Den drikkes varm eller
kold, ligesom man vil. (Naar den er) kold, fyldes den paa Flasker og er en
behagelig Drik for Damer.
Denne form for kryddervin kan føres flere tusind år tilbage
i tiden. Allerede de gamle romere nød krydret vin med største velbehag. Her er
en opskrift på Vinum Conditum paradoxum (Overraskende krydret vin) i en
modificeret udgave fra en kogebog med titlen De Re Coquinaria, tilskrevet den
romerske forfatter Marcus Gavius Apicius (død 42 e.Kr.).
Den krydrede romerske vin laves stadig (images-vivino.com).
I en gryde hældes ½ l retsina og ½ kg honning. Opvarm for
svag varme, mens du rører rundt i gryden. Tilsæt 60 gram sorte peberkorn, 8
udstenede dadler, 1 teskefuld anis, 1 knivspids safran. Tilsæt dernæst så mange
laurbærblade, at overfladen er dækket. Varm op, til væske begynder at småkoge.
Tag af varmen. Gentag denne proces 10-15 gange. Herefter sies og afkøles
væsken. Blandes med 3½ liter retsina. Hvis vinen er blevet for kraftigt
smagende, kan den enten opblandes med lidt vand eller tilsættes glødende
trækul.