5-6 måltider
Maden bør fordeles på 5-6 måltider. Det er en stor fordel at spise tit fremfor at forspise sig ved et enkelt måltid.
Mindre fedtstof
Det vigtigste er at bruge mindre fedtstof, når maden tilberedes. Til stegning kan det anbefales at tørstege eller at bruge plantemargarine med varebetegnelsen »55% flerumættede fedtsyrer«. Den margarine der er anvendt i vore opskrifter, er en blød plantemargarine med 55% flerumættede fedtsyrer. Man kan også bruge olier som fx rapsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie, majskimolie, tidselolie eller olivenolie. Mange foretrækker at stege i halvt plantemargarine 55% og halvt olie.
Undgå at panere, det suger fedt. Undgå desuden fede sauce. Erstat nogle stegeretter med kogte eller ovntilberedte retter.
Råd og vejledning i behandling af flerumættet fedtstof
Opbevar fedtstof og olie mørkt og køligt, da flerumættet fedt er mere følsomt over for lys, luft og høje temperaturer end det mere mættede fedtstof. Brug fedtstoffet inden for den angivne holdbarhedsperiode. Når der steges, hældes fedtet på en ikke for varm pande. Læg maden på, når fedtstoffet lige akkurat er bruset af. Steg ved jævn ikke for høj temperatur. Gør altid panden omhyggeligt ren efter brug.
Brødet
På brødet skal man også spare på fedtstoffet, og allerbedst spis brødet uden. Kan man ikke undvære fedtstof på brødet, er det klogt at bruge plantemargarine med 55% flerumættede fedtsyrer eller minarine med 55% fedtsyrer.
Grønsager og frugt
Spis mange grønsager og spis flest af de grove. Salatblade pynter men vejer ikke så meget, heller ikke i maven. Bønner, porrer, kartofler, kål, gulerødder, majs etc. er bedre. Spis rå eller kogte grønsager. Brug mange grønne krydderurter som dild, persille, purløg, basilikum m.v. Spis frisk frugt.
Kød
Brug magert kød og fjern al synligt fedt. Vi spiser alt for meget kød. 100-125 g er nok pr. dag. Indmad må frarådes for personer, der vil sænke kolesterolindholdet i blodet. Vil man bare forebygge, kan man spise indmad en gang imellem, da det er rigt på næringsstoffer. Sørg for at tilberede maden som grydeog ovnretter, derved sparer man på fedtstoffet.
Fisk
Spis endelig fisk flere gange om ugen til frokost eller middag. Fed fisk som sild, makrel, tun og laks er endda meget gavnlige.
Nogle fiskeretter rummer dog meget kolesterol, og dem bør man kun spise lidt af, hvis man vil sænke kolesterolindholdet. Det gælder især torskerogn, kaviar, rejer og hummer. Derimod kan muslinger og østers spises uden begrænsning.
Fiber
Groft brød, grahamsbrød, mørkt rugbrød eller fuldkornsrugbrød er fiberrige. Spis desuden flere kartofler, mere ris, havregryn, andre gryn og spaghetti. Fuldkornsspaghetti kan også fås.
Nogle fibre virker direkte kolesterolnedsættende, mens andre bare er gode at spise, fordi de erstatter kolesteroldannende mad: Princippet er at jo flere kartofler og jo mere brød man spiser, jo mindre kød kræves for at blive mæt.
Æg og ost
Spis færre æg og kun mager ost (max.30%). Drik helst mini-, skummet- og kærnemælk.
Alkohol
Et moderat forbrug vil normalt være iorden og øger ikke risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men alkohol er fedende, og er derfor noget, man skal passe på, hvis vægten volder problemer. Er man undervægtig, kan alkohol derimod være et udmærket energitilskud. I et glas rødvin er der ca. 545 kJ eller 130 kcal. og i en almindelig øl ca. 500kJ eller 120 kcal.