Små sprøde vandbakkelser fyldt med flødeskum eller is, og
dryppet med chokoladesauce er et HIT. Vi har fyldt dem med lækkert
appelsin-flødeskum, der passer godt til den mørke chokoladesauce.
4-6 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge-/bagetid: 45 min.
Profiteroles:
¾ dl vand
½ dl mælk
50 g smør
½ spsk sukker
¼ tsk salt
75 g hvedemel
2 æg (100-120 g)
1 æg til pensling
Appelsincreme:
1 appelsin [øko]
1 spsk flormelis
2½ dl piskefløde
Chokoladesauce:
125 g mørk chokolade
1½ dl fløde 13%
2-3 spsk sukker
15 g smør
*
Kom vand, mælk, smør, sukker og salt i en gryde, og giv det
et stille opkog, så smørret smelter.
Tag gryden af varmen.
Sigt melet, og hæld det i gryden.
Rør til melet er helt optaget af væsken, og bag det under
omrøring i 4-5 min - til det samler sig til en fast og glat dej.
Hæld dejen over i en skål, og lad den køle af i 10-15 min -
til den er ca. 50 °C varm.
Pisk æggene sammen, og rør dem i dejen lidt ad gangen, og
kun så meget, at dejen falder langsomt af dejskraberen i "klumper".
Fyld dejen i en sprøjtepose med en glat tylle (1 cm). og sæt
20 små runde kager, med god plads imellem hver, på en bageplade med bagepapir.
De skal være ca. 4 cm i diameter - tegn evt. et par cirkler,
til at begynde med, så du har fornemmelsen af størrelsen.
Pensl dem med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen ved 160 °C
varmluft (eller 180 °C alm. ovnvarme) i ca. 45 min., til de er gyldne, sprøde
og gennem- bagte.
Afkøl dem på en bagerist.
Vask appelsinen, og riv skallen fint.
Bland den med flormelis og piskefløde, og pisk det til skum.
Fyld cremen i en sprøjtepose med stjernetyl.
Smelt chokoladen i en skål over vandbad.
Hæld fløde og sukker i en gryde, og giv det et opkog under
omrøring.
Tag gryden af varmen, og rør chokoladen i.
Pisk saucen igennem over varmen, tag den af varmen, og rør
smørret i.
Hold saucen varm i en skål over vandbad.
Skær et låg af hver profiteroles (ca. den øverste
tredjedel), og fyld bundene med creme.
Læg lågene på, og dryp chokoladesaucen over kagerne.
Server straks!
TIPS: Mange har prøvet at lave mislykkede vandbakkelser. De
to mest almindelige fejl er:
1. Dejen er for tynd; der er brugt for meget æg.
2. Dejen er ikke bagt længe nok og falder sammen.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin