Den
græske moussaka minder om den italienske lasagne, hvor pastapladerne blot er
erstattet af stegte aubergineskiver og evt. kartofler.
4 personer.
Arbejdstid: 1 time Bagetid: 45-60 min.
#
2-3
auberginer
2-3
spsk olie
salt
og peber
Kødsauce:
1
løg
3-4
fed hvidløg
500
g hakket lammekød eller oksekød
1 spsk
olie
1
dl rødvin
1
dåse hakkede tomater
1
lille dåse konc. tomatpuré
1 tsk
oregano
1
laurbærblad
1
knsp. stødt kanel
Bechamelsauce:
30
g smør
3 spsk
hvedemel
3½ dl
mælk
½ tsk
sukker muskatnød
1-2
æg
50
g parmesanost
Endvidere:
50
g parmesanost
*
1.
TÆND ovnen på 200 °C varmluft.
Vask
auberginerne, skær toppen af, og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver enten på
langs eller tværs.
Læg
dem på bageplader med bagepapir, og pensl dem med olie.
Drys
med salt og peber, og sæt pladerne i ovnen i ca. 20 min.
2.
PIL og hak løg og hvidløg. Steg løgene bløde i olie.
Tilsæt
kødet i små klumper, skru lidt op for varmen, og brun under omrøring.
Tilsæt
hvidløg og rødvin, og lad vinen koge næsten væk.
Tilsæt
tomater, tomatpuré og krydderier, og lad saucen simre i 25-30 min.
3.
SMELT smørret i en gryde, og rør melet i, så det er helt opsuget af smørret.
Rør
mælken i lidt ad gangen, og kog saucen igennem under omrøring i 8-10 min.
Smag
til med sukker, revet muskatnød, salt og peber.
Tag
gryden af varmen, og lad saucen køle af i 5 min.
Pisk
æggene i saucen et ad gangen og tilsæt revet ost.
4.
SMØR et ovnfast fad (20x30 cm) med olie, og læg et lag stegte auberginer i
bunden.
Dæk
med halvdelen af kød saucen, og gentag med auberginer, kød sauce og auberginer.
Dæk
med bechamelsauce, og drys med revet ost.
Sæt
fadet i ovnen ved 180 °C i 45-60 min., til retten er gennembagt, og overfladen
gyldenbrun.
Lad
retten stå i fadet i 10-15 min. før servering.
TIPS:
Server fx med en græsk salat af tomat, agurk, peberfrugt, rødløg, sorte oliven
og feta vendt med en olie/eddikedressing.
Du
kan også udvide retten med et lag stegte kartoffelskiver i bunden af fadet som
nogle grækere gør.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin