10 personer - Kan bruges kold til forret eller varm til hovedret eller som del af buffet. Igen er det spørgsmålet om ovn- og kølekapacitet, der afgør, hvor mange her er til. Rent arbejdsmæssigt er retten nem.
1 lakseside med skind uden ben på ca. 1 kg
Crumble:
1 bdt persille
1 bdt purløg
50 g valnødder
reven skal af ½ usprøjtet citron
50 g smør
salt og peber
Pesto:
2 bdt rucola
½ dl olivenolie
25 g pinjekerner
1 fed hvidløg
salt og peber
citron til pynt
Læg laksesiden med skindet nedad i et ovnfast fad.
Blend alle ingredienserne til crumblen og smør den på kødsiden af laksen til ca. en centimeter fra kanten.
Stil laksen i en forvarmet ovn og bag den ved 210º i 25 minutter, til den kan skilles i flager.
Ovntiden må reguleres efter laksesidens tykkelse.
Lad laksen trække ti minutter, før den serveres med nog le citronskiver.
Blend rucolaen med resten af ingeredienserne og server til som kold sauce.
Pesto og crumble kan gøres klar dagen før og stilles på køl.