1 kg skinkesteg med svær
groft salt og peber
10 hele nelliker
2 stænger kanel
1 lille stykke tørret ingefær
2 dl rødvin
1 usprøjtet appelsin, saft og skal fra (1)
½ usprøjtet appelsin, revet appelsinskal (2)
½ usprøjtet appelsin, revet appelsinskal (3)
1 dl appelsinsaft (2)
2 tsk majsstivelse
100 g sukker
200 g friske eller frosne tranebær
750 g små rødbeder
1 spsk balsamico vineddike
3-4 spsk sukker
25 g smør
Tilbehør: Aspargeskartofler
*
Gnid sværen godt med salt, krydr kødet med peber og stik nellikerne ned imellem sværen.
Læg stegen i et ovnfast fad, læg kanelstænger, ingefær samt evt. en skrællet kartoffel under så den ligger lige.
Sæt den i en kold ovn ved 200°C i ca. 1 time.
Brug et stegetermometer, stegen er stegt ved 65°C.
Mærk efter om sværen er sprød ved 55°C, hvis ikke skrues temperaturen op til 250°C.
Hæld rødvin samt appelsinsaft og –skal (1) i bunden af bradepanden den sidste halve time. Tag stegen op og lad den hvile.
Bring sukker, appelsinsaft og –skal (2) i kog og kog til sukkeret er opløst.
Hæld den varme sukkerlage over tranebærrene og lad dem trække mindst 1 time.
Skyl rødbederne og kog dem møre i letsaltet vand i ca. 30 minutter.
Smut skrællet/skindet af og skyl i koldt vand.
Lad rødbederne dryppe godt af og vend dem i balsamico.
Smelt sukkeret på en pande ved svag varme.
Kom smørret ved, når sukkeret er lysebrunt og lad det bruse op.
Tilsæt rødbeder samt appelsinskal (3) og vend rødbederne i sukkerlagen til de er godt glaseret.
Si stegeskyen og skum for fedt.
Juster smagen med vand og bring stegesky i kog.
Jævn saucen med lidt majsstivelse rørt ud i koldt vand og smag til med lidt sukkerlage fra tranebærrene samt salt og peber.
Skær stegen i skiver på tværs af kødtrådene.
Server med gløggsauce, tranebær og rødbeder.