Fra Litauen - nærmest en nationalret for nogle
Dej:
200 g blødt smør eller margarine
1,5 dl lun mælk
25 g gær
1-2 tsk salt
ca. 600 g hvedemel
1 æg til pensling af kanterne
Fyld:
sennep
600 g hakket lammekød (originalt, men kalv kan bruges)
2–3 løg, hakket
salt og sort peber
evt. krydderier - fx oregano, basilikum, rød peberfrugt (ikke originalt)
1 æggeblomme til pensling
Dej:
Smelt fedtstoffet, tilsæt mælken og lad det blive håndvarmt.
Smuldr gæren i et bagefad og rør den ud i den lune mælkeblanding.
Tilsæt salt. Bland hvedemel i ad et par gange, til dejen har en god konsistens.
Ælt godt, dæk til og sæt til hævning i 30 min.
Rul den hævede dej ud og udstik dejen i runde cirkler a 12-14 cm i diameter.
Smør et tynt lag sennep på de små "pizzaer" - men ikke helt ud til kanten.
Fordel kød og løg på dejskiverne, som på pirogger.
Pensl kanterne med sammenpisket æg og fold dejen sammen om fyldet foroven.
Tryk kanten godt sammen og stik et par damphuller.
Lad dem efterhæve 15 min.
Pensl med æg og bag ca. 30 min. ved 200°C.
Tips: Dejen skal være sprød og fyldet skal være saftigt. Er kødet ikke er fedt, kan der tilsættes 5 spsk vand. Du kan forstege kød, hakket løg og krydderier på en pande. Du kan også tilsætte lidt feta ost.