Nyd en kold kartoffelsuppe på en varm dag - eller omvendt.
Den kolde suppe er blendet med rygeost - det giver en dejlig cremet konsistens
og den helt rigtige smag af dansk sommer.
Kold kartoffelsuppe
med rygeost og radiser
2 personer. Er du alene så halver portionen. Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 20 min.
#
250 g nye kartofler
1 porre
1 fed hvidløg
1 spsk olie eller 15 g smør
½ liter lys bouillon (eller vand)
100 g rygeost
muskatnød
4-5 radiser
1 bundt purløg salt og peber
Tilbehør: rugbrød
*
Skrub eller skrab kartoflerne rene, og skær dem i mindre
stykker.
Rens porrer og hvidløg, og snit dem fint.
Sauter porrer og hvidløg bløde i olie eller smør, og vend
kartoflerne i.
Tilsæt bouillon eller vand, og lad suppen simre, til alt er
helt mørt.
Det tager ca. 15 min.
Blend suppen med rygeost, og si den over i en skål.
Smag til med revet muskatnød, salt og peber, og lad suppen
blive helt kold.
Smag den kolde suppe til igen, og server den i små skåle
eller glas med et drys fintsnittede radiser og purløg.
Server rugbrød til.
Varm kartoffelsuppe
med forårsløg og krydderurtetoast
2 personer. Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid: 20 min.
#
300 g nye kartofler
2-4 forårsløg
15 g smør eller 1 spsk olie
½ liter lys bouillon (eller vand)
1-2 tsk æbleeddike eller hvid balsamico
salt og peber
Krydderurtetoast:
2-4 skiver lyst brød
1 fed hvidløg (kan udelades)
1 spsk olie
friske krydderurter (persille, purløg, brøndkarse løvstikke,
ramsløg el. lign.)
*
Skrub eller skrab kartoflerne rene, og skær dem i mindre
stykker.
Rens forårsløgene, og del dem i den hvide og den grønne del.
Snit dem fint.
Sauter kartoflerne og den hvide del af løgene blanke i en
gryde med smør.
Tilsæt bouillon eller vand, og giv det et opkog.
Skru ned, og lad suppen simre, til kartoflerne er møre. Det
tager ca. 15 min.
Rist brødet eller steg det på en grillpande.
Gnid det med det overskårne hvidløgsfed, og top med
friskhakkede krydderurter.
Drys med salt og peber, og dryp med olie.
Blend suppen jævn, og smag til med eddike, salt og peber.
Anret i varme suppekopper, drys med de grønne forårsløg, og server
med toast.
TIPS: Prøv at servere rugbrødschips til: Skær 4-6 papirtynde
skiver rugbrød, pensl dem med en smule olivenolie, og bag dem sprøde i ovnen
ved 160 °C i 8-10 min.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin