Opskrift på en klassisk flæskesteg af kamsteg, som er
danskernes favorit til julemiddagen. Server flæskestegen med brun sauce, brune
kartofler og hjemmelavet rødkålssalat.
Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.
# Ingredienser
1½ kg kamsteg
1-2 spsk salt
10-15 laurbærblade
1 spsk kryddernelliker
200 g suppeurter (lidt løg, porrer og gulerod)
* Tilberedning
Bed slagteren om at ridse kamstegen grundigt helt ned til
kødet (gå den selv efter derhjemme, for nogle gange har slagteren lidt vel
travlt og kommer ikke helt ud i kanten).
OBS: Hvis slagteren skærer ribbenene fra, så husk at få dem
med hjem.
De kan enten bruges til at understøtte stegen, så den ligger
lige på risten, eller til fond.
Drys rigeligt med salt mellem hvert svær - og her må man
ikke være fedtet.
Det er saltets opgave at trække væske ud af sværen, så den
kan blive sprød og knasende.
Stik halve laurbærblade ned mellem hvert svær, og sæt to
rækker kryddernelliker på hver side af laurbærbladene.
Placer stegen på en rist over bradepanden, hvori der hældes
omkring en liter vand samt lidt ekstra opskårne suppeurter, og så sættes det
hele ind i en 200 °C varm ovn ca 35-40 min pr. halve kg.
Kernetemperaturen skal være 65 °C, hvis du bruger et
stegetermometer.
Hvis sværen ikke virker sprød, sættes grillen på til sidst.
Men det skal ske for åben ovndør, mens man hele tiden vogter på den, så sværen ikke
branker!
Laurbærbladene vil under denne proces blive helt svedne, men
dem fjerner du bare, inden stegen skæres ud.
Hvis bradepanden koger tør undervejs, suppleres med ekstra
vand.
Lad stegen hvile i 15-20 minutter, før den skæres ud.