Her serveres en udsøgt laksefilet i en gratin med kartofler,
løg og ost.
En vidunderlig kombination.
• Laks indeholder værdifuldt protein og vigtige omega-3-fedtsyrer.
• Kartofler tilfører C-vitamin, kalium og andre vigtige
mineraler.
Forberedelse 40 min. Tilberedning 15 min. 4 Portioner
# Råvarer til Laks i kartoffelgratin
600 g fersk laksefilet
2 spsk friskpresset citronsaft
800 g faste kartofler
1 bundt forårsløg
2 fed hvidløg
2 spsk smør eller margarine
salt og sort peber
1 bundt dild
1 74 dl fløde, 13%
2 æg
80 g reven emmenthaler
1 spsk smør eller margarine til fadet
* Fremgangsmåde:
1 Skyl laksefileten i koldt vand og skær den i ½ cm tykke
skiver.
Dryp med citronsaften.
Skrub kartoflerne, kog dem med skal i 15-20 min, eller til
de er knapt møre.
Lad dem køle lidt af
2 Skyl forårsløgene og skær dem i fine ringe. Brug også det
grønne.
Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.
Smelt 1 spsk smør og steg forårsløg og hvidløg klare.
3 Sæt ovnen på 220 °C. Smør et ovnfast fad med fedtstof.
Pil kartoflerne og skær dem i skiver.
Læg kartofler og laks lagvis i fadet (se Tips & råd).
Drys med salt og peber og hæld løgblandingen over.
4 Hak dilden fint og bland den med fløde, æg og ost.
Krydr med salt og peber.
Hæld blandingen over ingredienserne i fadet.
Skær det resterende fedtstof i små tern og læg det ovenpå.
Bag i ovnen i 15 min, til gratinen er gennembagt og smukt
gylden.
Tips & råd
I stedet for laks kan man anvende fileter af andre typer
fisk som er fast i kødet, fx torsk eller kuller. Læg skiftevis fiskeskiver og
kartoffelskiver i.
For dem som ikke er store fiskeentusiaster, kan man lave
gratinen med brunet hakket kød eller med forskellige grønsager, som lægges
lagvis med kartoflerne.
Kartoflerne skal kun være knapt møre. De skal kun koges så
længe at de kan skæres i skiver. Hvis de er helt møre bliver de for bløde under
gratineringen.
PR. PORTION: Energi: Kcal 651 = kJ 2734
Kulhydrat 29 g Protein 38 g Fedt 37 g (51 %) Fibre 4 g