En robust, mættende og ”hot” ret, der varmer godt på kolde efterårs- og vinterdage.
300 g tørrede bønner, gerne af typen Black Eye
1 løg i tern
8-10 fed hvidløg
En stor kvist timian
1 god kylling
1 spidskål eller 1 lille hvidkål i små tern
2 gulerødder i skiver
1 persillerod i skiver
½ knoldselleri i tern 2x2 cm
1 spsk olie
Koriander eller persille til pynt
Hot pot sauce:
3 grapefrugter, fx rød grape
25 g sukker
1 stk fintrevet ingefær, ca. 25 g
2 fintsnittede skalotteløg
Chili i tern
Dag 1
Skyl bønnerne og sæt dem i blød i rigeligt vand i mindst 12 timer.
Dag 2
Bring bønnerne i kog i frisk vand tilsat 2 tsk salt pr. liter vand.
Skum bønnerne og tilsæt 1 løg, 2 fed hvidløg og lidt timian.
Kog bønnerne møre for svag varme, ca. 40 min.
Hæld vandet fra og tag løgene op.
Bring imens rigeligt vand i kog med 2 fed hvidløg, timian og salt.
Tilsæt kyllingen og bring i kog. Lad det koge i ca. 60 min eller til kyllingen er mør.
Tag kyllingekødet op og kog bouillonen ind. Si den.
Kog kål, gulerødder, persillerødder og knoldselleri i letsaltet vand i 5 min.
Sauter løgternene og 6 fed hvidløg på en pande i olien til de er klare, ca. 5 min.
Skær grapefrugterne fri af skallen og skær fileter.
Pres saft fra skallerne ned i en skål.
Karamelliser sukkeret i en gryde.
Tilsæt grapefrugtsaften og pisk.
Tilsæt den indkogte kyllingebouillon, ingefær og skalotteløg og giv det et kort opkog. Smag til med salt og peber samt chili.
Varm kyllingekød, bønner og grønsager i grapesaft-bouillonen.
Fordel i skåle og server med groft brød og grapefileter.
Pynt med frisk koriander eller persille.
Tips: Brug spidskål, når den er i sæson.
Grønsager pr. person: Ved 6 personer ca. 450 g og ved 8 personer ca. 325 g