Hele lammekøllen steges i en gryde sammen med auberginer, hvidløg og en blanding af krydderurter. Der laves en tyk sauce ved at blande kødets saft sammen med grønsagerne.
2 mellemstore auberginer
4 spiseskefulde olivenolie
1 udbenet lammekølle, rullet sammen
1 stort hakket løg
4 fed knust hvidløg
Salt og peber efter behag
1 teskefuld stødt koriander
2 laurbærblade
5 dl hønse- eller oksebouillon
Saften fra 1 citron
1 spiseskefuld tomatpure
Friskhakket koriander som pynt
*
Skær auberginerne i rimeligt tykke skiver, drys dem over med salt og lad dem hvile i 1 time, så væden bliver trukket ud.
Denne proces gør smagen mindre bitter. Skyl skiverne og tør dem.
Forvarm ovnen til 160ºC.
Varm olien i en stegegryde med låg og steg lammekødet i 5-10 minutter, indtil det er brunt over det hele.
Tag kødet op af gryden og hold det varmt. (Køllen behøver ikke være udbenet, men den er lettere at skære ud, hvis den er).
Steg det hakkede løg sammen med hvidløg i den samme gryde.
Tilsæt aubergineskiverne og lad dem stege med et par minutter.
Smag til med salt og peber, tilsæt stødt koriander og laurbærblade.
Læg den sammenrullede kølle i gryden ovenpå auberginer og løg med sammenføjningen nedad.
Hæld bouillon og citronsaft i og rør tomatpureen i.
Bring blandingen i kog, og læg et tætsluttende låg på eller alufolie over.
Sæt gryden i ovnen i 2 timer, indtil kødet er mørt og grønsagerne bløde.
Fjern alufolien, skru op til 200ºC og lad retten koge yderligere 15 minutter. Det gør, at kødet brunes.
Læg lammekød et på et fad og lad det hvile et varmt sted 5-10 minutter; fjern så tråden.
I mellemtiden kan du hælde stegeskyen i en skål sammen med grønsagerne og blande det sammen med en håndblender, så du får en tyk sauce.
Eller du kan presse blandingen gennem en si.
Hæld blandingen i en kasserolle og varm den op igen.
Skær kødet i tykke skiver før servering.
Drys friskhakket koriander over og server saucen for sig selv.
Denne ret står fint til Fennikel med Bønner - glutenfri (se dette) eller til kogt ris.
390-315 kcal; 38-31 g protein; 23-19 g fedt, heraf 8-6 g mættet; 7-5,5 g kulhydrat; 3-2 g fibre; 494-396 mg natrium; 52-41 mg kalcium
Alternativ: braiserede lammekoteletter
Lammekoteletter kan laves på samme måde som lammekøllen i opskriften ovenfor.
Til 4 portioner skal du bruge 8 lammekoteletter af kam.
Brun dem på begge sider og læg dem på aubergineskiverne.
Følg opskriften ovenfor, men steg koteletterne i kortere tid - cirka 1 time - med kun 3 dl bouillon.
Det gør, at grønsagerne ikke er så udkogte som i opskriften ovenfor.
Server koteletterne som de er, uden at de er blevet indhyllet i sauce.