1 stort eller 2 mindre blomkål
salt
2½ spsk smør eller margarine
5 spsk hvedemel
3 dl mælk
4 æg
3 spsk reven ost
Til grønt smør:
100 g smør
3 spsk finhakket, blancheret spinat
1 spsk finhakket persille
1 spsk finklippet purløg
1 spsk finklippet karse
hvidløgssalt
*
*
Skyl blomkålen, skær det nederste af stokken og lad det stå i en skål med vand i flere timer - gerne til næste dag.
Del blomkålen i store buketter og kog dem ca. 12 minutter i letsaltet vand.
Tag dem op og lad dem dryppe af.
Læg blomkålen i et stort, velsmurt gratinfad med lodrette sider.
Bag fedtstoffet af med hvedemelet og spæd lidt efter lidt med den kogende mælk.
Kog saucen godt igennem og tilsæt salt.
Tag den af varmen og rør æggeblommerne i en ad gangen.
Lad saucen blive næsten kold, inden de stiftpiskede hvider forsigtigt vendes i.
Hæld det over blomkålen og drys med reven ost.
Stil fadet i en 225-250°C varm ovn - så højt som muligt, og bag gratinen i ca. 40 minutter.
Rør imens smørret med 1 tsk kogende vand, spinat og krydderurter og smag til med hvidløgssalt.
Server gratinen straks og server det rørte smør til.