De fleste af kategoriens opskrifter er med tilbehør, så de bliver komplette frokoster og middage. Råd om hvordan du kan vælge gode fødevarer, se: »Hvad skal jeg spise ?«
Grønsager og frugt
Vi anbefaler for det meste en råkostsalat først, hvis der er kogte eller tilberedte grønsager til måltidet. Se forslag til råkostsalater.
En gang imellem serveres vineddikedressing eller en anden dressing til salaten, navnlig hvis maden ellers er mager. Til en federe ret serveres salat uden dressing.
Det er en god vane at spise salaten før hovedretten. Så bliver det lettere at spise tilpas lidt af hovedretten.
Til at slutte måltiderne med foreslår vi ofte en frugt. Hvis du vil, kan du gemme frugten til mellemmåltid.
Drikke til måltidet
Vand er en fortræffelig drik til måltidet, gerne med is og nogle agurke- eller citronskiver i. Kalorielet øl eller mineralvand er også gode alternativer. Ved festlige lejligheder kan du drikke et par glas vin til maden. I opskrifterne har vi regnet med vand til maden.
Smørrebrød
Brød indgår i næsten alle måltider og som regel et fiberrigt brød. Du kan vælge mellem forskellige slags fedtstoffer til at komme på brødet. Hovedreglen er, at fedtstoffet indeholder lidt mættet fedt. Vi har valgt at bruge blød plantemargarine både til at stege i og på brødet. Grunden er, at det er vores erfaring, at der er mange en- og topersoners husholdninger, hvor man ikke kan have flere slags margarine hjemme, fordi fedtstofferne kan blive for gamle, inden de er spist op. Så bliver det nødvendigt at vælge en margarine, som egner sig både til brød og til madlavning, hvilket de bløde plantemargariner gør. Vil du hellere bruge flydende margarine til madlavning, kan du kombinere det med almindelig plantemargarine, diætmargarine eller minarine på brødet.
Se også: »Fedtsammensætning«, hvor meget de forskellige fedtstoffer indeholder af mættet og flerumættet fedt. Desuden opgives kolesterolindholdet.