December står for
døren, og vi varmer op med opskrifter på vildandepaté og kylling stegt med
appelsin og krydderier.
Vildandepaté med salat og brød
Arbejdstid: 30 min. Hviletid:
ca. 30 min. + nedkølingstid. Stege/bagetid: ca. 1 time og 10 min. Fryseegnet. ca.
12 personer.
#
400 g vildandebryst
uden skind og ben
2 spsk olie
800 g hakket kalv- og
svinekød
1½ spsk groft salt
og friskkværnet peber
2 tsk knuste enebær
2 æg
2½ dl piskefløde
8 laurbærblade
200 g bacon i skiver
lidt smør til formen
Tilbehør: cornichoner/syltede
agurker, grøn salat og hvedebrød
*
Dup andekødet tørt
med køkkenrulle.
Varm olie på en slip
let-pande og brun kødet på begge sider.
Krydr med salt og
peber og tag kødet af panden.
Rør hakket kød sejt
med salt, tilsæt knuste enebær og krydr godt med peber.
Pisk æggene sammen
og rør dem i.
Tilsæt gradvist
fløde og rør forsigtigt sammen.
Lad farsen hvile i
ca. 30 min.
Pensl en ovnfast
form eller en sandkageform med smør.
Læg skiftevis fars
og brunede stykker andekød lagvist i formen.
Fordel laurbærblade
og baconskiver på toppen af patéen.
Bag den i ca. 1 time
ved 175 °C.
Kernetemperaturen
skal være 80 °C (målt med stegetermometer).
Lad patéen køle helt
af (gerne til næste dag) og server den i skiver med cornichoner, grøn salat og
brød.
Krydret appelsin kylling med mandler
Arbejdstid: 30min.
Stegetid: ca. 45 min. 4 personer
1 kylling
2 spsk olie
salt og friskkværnet
peber
2-3 økologiske
appelsiner
10 kryddernelliker
2 gulerødder
1 lille knoldselleri
2 tsk rosa peberkorn
5 hele stjerneanis
50 g rosiner
3 dl appelsinsaft
Drys: lidt
bredbladet persille 50 g mandler
Tilbehør: brød
*
Del kyllingen i 8
stykker: halve lår og halve bryststykker.
Gnid dem med olie,
salt og peber og læg dem i et smurt ovnfast fad.
Vask appelsinerne og
skær dem i både.
Stik nelliker i
appelsinbådene og læg dem ved kyllingestykkerne.
Skræl gulerødder og
selleri og skær dem i mindre stykker.
Læg også dem i fadet
sammen med krydderier og rosiner.
Hæld saften ved og
sæt fadet i ovnen ved 200 °C i ca. 45 min., til kødet er gennemstegt.
Skyl og hak
persillen. Hak mandlerne.
Drys retten med
mandler og persille og server med brød.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin