Begynd med at lave marengskagen, så ovnen er tør, og kagen
bliver sprød. Sæt derefter grønsagerne i ovnen, mens den stadig er varm.
Ovnbagte grønsager kan spises både kolde og varme.
Culotte med ovnbagte
grønsager
Arbejdstid: 40 min. Stege/kogetid: ca. 50 min. 4 personer
#
1 skinkeculotte eller skinkeyderlår (ca. 800 g)
½ spsk olie
10 g smør
salt og knust sort peber
4-5 laurbærblade
ca. 2 dl hvidvin eller vand
Ovnbagte grønsager:
400 g pastinakker
400 g gulerødder
2-3 porrer
1 spsk olie
1 dl vand
1 spsk citronsaft eller hvidvinseddike
salt og friskkværnet peber
150 g fetaost
2-3 spsk hakket persille
Tilbehør: brød
*
Dup kødet tørt med køkkenrulle.
Brun det i en stegegryde med olie og smør.
Krydr med salt og peber, læg laurbærblade i gryden og hæld
vin eller vand i bunden.
Læg låg på og steg i ca. 45 min., til kødets
centrumtemperatur er 65-70 °C målt med stegetermometer.
Lad det hvile i 10-15 min.
Skræl gulerødder og pastinakker og skær dem i grove stykker.
Rens porrerne og skær dem i tykke skiver.
Bland grønsagerne med olie og vand i en bradepande og sæt
den i ovnen i ca. 45 min. ved 175 °C.
Rør jævnligt undervejs. Krydr med salt, peber og citronsaft
og drys smuldret fetaost og grofthakket persille over.
Skær culotten i tynde skiver på tværs af kødtrådene og
server med de ovnbagte grønsager og brød.
Marengs med æblemos
Arbejdstid: 30 min. Bage/kogetid: 1½ time. 6-8 personer.
Marengsbund:
3 æggehvider
1 tsk citronsaft
175 g sukker
Fyld:
1 kg madæbler
1 dl vand
ca. 75 g sukker
50 g hasselnødder
1 vaniljestang
2½ dl piskefløde
*
Pisk æggehvider og citronsaft stift med 2 spiseskefulde af
sukkeret.
Vend resten af sukkeret i og sæt dejen på bagepapir i en
cirkel (ca. 24 cm i diameter).
Bag marengsbunden ca. 1½ time ved 100 °C.
Skræl æblerne, udkern dem og skær dem i mindre stykker.
Kog dem med vand under låg til de akkurat koger ud (5-10
min.).
Smag til med sukker og afkøl.
Rist nødderne 5-6 min. på en tør pande.
Afkøl dem og hak dem groft.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Pisk dem ud i fløden og pisk det til blødt skum.
Anret æblemosen på den afkølede marengsbund.
Top op med vaniljeflødeskum og drys med nødder.
TIPS: Køb evt. en færdiglavet marengs fra bageren
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin