6 kartofler (mellemstore)
6 store tomater
3-4 fed hvidløg
1 stort løg
150 g mozzarella ost
lidt frisk timian
1 bdt basilikum eller persille
olivenolie
salt peber
Kartoflerne skrælles og koges møre som til kartoffelmos. Mos dem gennem et kartoffelmosejern og smag til med salt og frisk kværnet peber. Vend 5-6 spiseskefulde olivenolie forsigtigt i mosen. Kartoffelmos må aldrig piskes eller røres voldsomt - så sker der ændringer i molekylstrukturen, og konsistensen bliver ubehagelig.
Giv hver tomat et korsformet snit i toppen og stik med en spids kniv det inderste af stilken ud. Dyp dem i kogende vand, så skindet løsner sig, og flå dem - det går let, fordi de er snittet på forhånd. Tøm tomaterne for kerner og saft. Vi skal kun bruge selve kødet, som hakkes fint.
Hak det store løg og hvidløgsfeddene.
Kom olivenolie i bunden af en gryde og lad de hakkede løg og hvidløg koge klare i olien.
Tilsæt så tomater og timian og lad det koge ind uden låg i en halv time til tre kvarter.
Det skal have konsistens som sauce. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Smør derefter en stor tærteform med olivenolie, fyld kartoffelmosen i bunden af formen, skær mozzarellaen i skiver og fordel dem ud over kartoffelmosen og slut øverst med tomatsaucen.
Sæt tærten i ovnen ved 200° og bag den i ca. 20 minutter, til osten smelter ud i tomatmassen, der godt må blive lidt brændt t toppen.
Drys med finthakket basilikum, persille eller en anden krydderurt før serveringen.
Man kan servere grøn salat til tærten, med mindre man vil lade den være tilbehør til et stykke stegt kød, eller man kan blande snittet skinke i den sammen med mozzarellaen.