Retten blev også kaldt plukkemad og gør det sikkert endnu visse steder i landet. Finker blev før i tiden tilberedt under og lige efter slagtningen, som foregik i slutningen af november eller først i december. Retten består af forskellig hakket indmad samt hakket flæsk eller fedtegrever og æble.
Da retten så afgjort er en før-julespise, kan man i december købe færdigtilberedte finker hos slagtere og i supermarkeder.
Til 6 personer
2 svinehjerter
½ kg svinelever
2 svinenyrer
salt og peber
2 laurbærblade
et par stilke frisk timian
3 groftrevne, syrlige æbler
1 stort løg
250 g letsaltet kogeflæsk
Rens og skyl indmaden, det er ikke nødvendigt at udvande nyrerne, blot de skylles godt, evt. i eddikevand.
Skær indmaden i mindre stykker og kom dem i en gryde. Dæk med vand.
Tilsæt salt, peber, laurbærblade og timian.
Lad det koge til det er godt mørt.
Kør det igennem kødmaskinen sammen med det pillede løg.
Hæld det tilbage i gryden og tilsæt de revne æbler.
Bring det i kog og smag til.
Skær flæsket i små terninger og rist dem gyldne og sprøde på panden.
Kom dem i retten lige inden serveringen.
Server groft brød, syltede rødbeder og eddike til.