Logo

Danske forårs klassikere

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Danske forårs klassikere


Giv de danske klassikere et moderne tilsnit og genopdag et par af de gamle kendinge.

(Alle opskrifter er til 4 personer)

 

Fra højre og med uret: røget sild med radisesalat og smilende æg, fløjlsblød blomkålssuppe med rejer i dild, kalvefrikasse med forårsgrønt og hjemmelavet kærnemælks is med rabarber og sprøde havrekager.

 

Blomkålssuppe med rejer

En cremet suppe, der kan serveres enten kold eller varm.

Arbejdstid: 25 min. Koge/stegetid: 25 min. Fryseegnet.

#

1 fed hvidløg (finthakket)

1 skalotteløg (finthakket)

1 spsk smør (eller olie)

1 kartoffel (125 g, tern)

1 lille blomkål (300-400 g, buketter)

1 liter lys bouillon

1 dl piskefløde

200 g rejer (pillede)

4 spsk dild (fintsnittet)

2 spsk koldpresset rapsolie (eller olie)

salt og peber

 

Tilbehør: brød

*

Sauter hvidløg og skalotteløg bløde i smør eller olie og tilsæt kartoffel og blomkål.

Krydr med salt og peber og steg et par min. under omrøring.

Tilsæt bouillon, giv suppen et opkog og fjern skum.

Skru ned og lad suppen simre i 15 min.

Blend suppen jævn og tilsæt piskefløde.

Smag til med salt og peber og server kold eller varm i dybe skåle med rejer vendt med dild, olie, salt og peber.

 

Røget sild med æg og radisesalat

Velegnet som forret, mellemret eller frokostret.

Arbejdstid: 25 min. Ikke fryseegnet.

#

2-4 røgede sild

2-4 æg

1 bdt radiser

1-2 stilke bladselleri

½ agurk

2 tsk æbleeddike

1 spsk olie

salt og peber

 

Drys: 2 spsk purløg (fintsnittet)

Tilbehør: rugbrød

*

Rens de røgede sild og læg en eller to halve sild på hver tallerken.

Kog æggene smilende (ca. 8 min.).

Skyl dem i koldt vand, pil dem og skær dem i både.

Rens radiser og bladselleri og skær dem i små tern.

Halver agurken, skrab kernerne ud og skær den i små tern.

Pisk æbleeddike sammen med olie, salt og peber og vend grønsagerne i.

Læg salaten ved sildene og læg æggene ovenpå.

Drys med purløg og server med rugbrød.

 

Kalvefrikassé med majroer og asparges

Arbejdstid: 1 time. Kogetid: 1 time og 45 min. Ikke fryseegnet.

#

1¼ kg kalvebov

10 peberkorn

2 laurbærblade

frisk timian

1 bdt persille

250 g suppeurter (fx porre, selleri og løg)

300 g gulerødder (skrå skiver)

300 g majroer (både)

250 g grønne asparges (5 cm lange stykker)

1 dl piskefløde

3 spsk hvedemel

salt og peber

 

Tilbehør: brød eller kartofler

*

Skær kødet fri for evt. sener og fedt og læg det i en gryde.

Hæld koldt vand på, så det lige dækker og giv det et opkog.

Fjern skum og tilsæt 1 tsk salt, peberkorn, laurbærblade, et par timiankviste og lidt persillestilke. Giv det et opkog, fjern skum og tilsæt suppeurter.

Lad kødet simre ved svag varme i ca. 1½ time.

Tag kødet op og hold det varmt.

Si suppen over i en ren gryde.

Kog grønsagerne møre i suppen (gulerødder og majroer 3-5 min. asparges 1-2 min.).

Tag grønsagerne op og jævn suppen med fløde rørt med mel.

Kog saucen igennem i min. 8 min. og smag til med salt og peber.

Si saucen og vend grønsagerne i.

Skær kødet i skiver, anret dem på et varmt fad eller varme tallerkener og hæld grønsager og sauce over.

Drys med hakket persille og server med brød eller kartofler.

 

Tips: Majroen er en dejlig, men måske lidt overset nordisk roe.

Den findes hvid, grøn eller med en lilla top.

Kødet under skrællen er helt hvidt og sprødt som en radise.

Majroen er en af de få frilandsgrønsager, der kan høstes allerede i maj.

Erstat evt. majroer med samme mængde af en anden rodfrugt.

 

Kærnemælks is med rabarber og havrekager

Arbejdstid: 1 time og 15 min. Frysetid: 4 timer. Koge/bagetid: 20 min. Kun isen er fryseegnet

#

Is:

2 bægre pasteuriserede æggeblommer (4 spsk)

1 spsk majsstivelse

1 stang vanilje

100 g rørsukker

½ liter kærnemælk

2 bægre pasteuriserede æggehvider (1 dl)

4 spsk sukker

 

Rabarberkompot:

250 g rabarber

75 g rørsukker

3 spsk vand

 

Havrekager:

75 g smør

100 g farin

2 spsk sirup

1 spsk fløde

1½ dl havregryn

2 spsk hvedemel

*

Pisk æggeblommer sammen med majsstivelse i en gryde.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og pisk det i sammen med sukker (gem vaniljestangen).

Tilsæt kærnemælk og kog det igennem under piskning.

Hæld cremen over i en skål og lad den blive helt kold.

Pisk æggehvider og sukker til blød marengs og vend det i den kolde kærnemælkscreme.

Sæt cremen i en form i fryseren i min. 4 timer.

 

Rens rabarberne og skær dem i 4 cm lange stykker.

Kog en lage af sukker, vand og den flækkede vaniljestang.

Vend rabarberne i og lad dem få et hurtigt opkog.

Stil dem til afkøling.

 

Smelt smør, farin, sirup og fløde i en gryde.

Tag gryden af varmen og rør havregryn og mel i.

Sæt dejen med teskeer og god plads på bageplader med bagepapir.

Bag kagerne ca. 8 min ved 200 grader og lad dem stå på pladen et par min før de flyttes over på en rist til afkøling.

Opbevar kagerne i en kagedåse.

 

ANRETNING: Vend isen ud af formen og skær den i tykke skiver.

Del skiverne diagonalt og anret med kompot og sprøde kager.

 

Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.940 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her