Rødbeden har været dyrket i mere end 3000 år, men til at
starte med var det kun stængler og blade man brugte. Den er karakteriseret ved
at have en fast knold med kraftigt mørkerødt kød og er nært beslægtet med
sukkeroe og bladbede. Rødbeder findes både som runde, aflange og kegleformede.
De er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler, især jern.
Tilberedning og smag
• Rødbeder har en sød smag, som styrkes når de koges eller bages. Den
syltede udgave af rødbeden, som mange kender, er både brugt som tilbehør til
traditionel dansk mad og som topping på leverpostejsmaden. Men rødbeden kan
meget mere:
• Mange vælger at bage udskårne rødbeder i ovnen sammen med
andre rodfrugter eller at bruge dem rå som en del af en råkostsalat, hvor de
kan give en fantastisk sødme sammen med f.eks. gulerødder og æble.
• Rødbeden er meget alsidig og kan også bruges i kage, hvor
den i kogt eller revet form kan fungere som en sødende ingrediens. Den gør sig
for eksempel godt i chokoladekager som fx vores juvelkage. Rå stykker af
rødbede kan tilføje ekstra sundhed og en flot farve, hvis de blendes med i en
smoothie og revne rødbeder kan kommes i brød og boller på samme måde som
gulerødder. Prøv også vores super gode foccaciabrød med rødbede.
Rødbeder farver !
• Rødbeder farver dine hænder lyserøde når du skræller eller
river dem. Du kan let slippe af med den røde farve hvis du gnider hænderne med
en skive citron. Alternativt kan du tage et par handsker på når du skal
håndtere rødbeder.
• (Rød)-beder findes i mange varianter. Du kan købe dem i
både røde, gule og stribede. Hvis du skærer de rå farvede beder ud i tynde
skiver med en kniv eller et mandolinjern, kan du let lave en farverig og
smagfuld salat, som smager rigtig godt med olie-eddike-dressing og lidt feta på
toppen. De gule og stribede beder farver ikke hænderne. Brug evt
engangshandsker til de røde.
Opbevaring
Opbevares bedst i køleskabet i en plastpose.
I sæson
August til April