Navn: Lange
Engelsk: Burbot
Latin: Molva molva
Sæson
Hele året
Højsæson: Sep/Okt - Marts/April
Kendetegn:
Lange er en torskefisk, men ligner lidt en havål. Kroppen er
rund og skinner blåligt, hovedet er mere fladt og på hver side af næsen har den
en lille skægtråd.
Den første rygfinne er kort og den anden rygfinne ligger lige efter den første
og fortsætter helt ned til halen. Gatfinnen er også lang.
Levested:
Den lever fra det nordligste Norge og hele vejen ned til
Sydspanien. I de danske farvande kan den findes i Nordsøen og Kattegat.
Den kan leve ned til 1000 meters dybde, men lever normalt fra 50-600 meter.
Føde:
Langen er en bundfisk og lever af bunddyr, småfisk og egne
artsfæller. Som andre torskefisk jager den ikke frit, men ligger på lur efter
sit bytte.
Størrelse:
Der er ikke noget mindste fangstmål på langen.
Den kan blive op til 200 cm og veje op til 45 kg. Jo dybere vand langen lever i
, desto større kan den blive.
Kønsmodning:
Langen gyder sidst på foråret, fra april til juni. Den gyder
20-60 millioner æg i 100-300 meters dybde.
Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever
nær bunden)
Ernæring: Mager fisk ( 0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2
grader. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur -
oftest 4-5 grader - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Langens kød er fast, hvidt og magert. Det minder om torskens, og kan
sagtens erstatte både torsk og andre torskefisk.
Anvendes kogt, dampet, stegt, grillet, røget, tørret og
saltet.
Langen anvendes til den nordiske delikatesse Lutefisk (en gammel behandling af
fisken med lud).
Der anvendes tørfisk, som udvandes og herefter udblødes i
kaustisk soda og udvandes igen.
Dette kan tage op til en uge.
Derefter er lutefisken klar til videre tilberedning, fx
kogning eller ovnbagning.
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 339 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 19,8 g | 98 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,2 g | 2 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 79,2 g | | |