Alt godt fra havet: Laks er lækkert og passer godt til det
ultimative frokostbord. Her får to opskrifter på hjemmelavet gravad
laks, både den hurtige og den langsomme måde. Laksen får masser af smag ved
begge metoder, og rævesaucen giver et godt modspil til den fede laks.
Tilberedningstid:
30 min. Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.
# Ingredienser
Laks:
1 lakseside
3-4 spsk flagesalt
3-4 spsk hvidt sukker
2-3 spsk tørrede dildspidser
1 bundt frisk dild
Rævesauce:
1 dl sennep
1 smule flormelis
1 smule olie
1 smule salt
1 smule friskkværnet peber
1 smule tørrede dildspidser
Evt. 1 smule cremefraiche
*
Fremgangsmåde
Gravad laks:
Salt og sukker blandes godt sammen med de tørrede
dildspidser.
Sørg for at knuse saltflagerne godt med fingrene.
Laksesiden lægges med skindsiden nedad på et langt stykke alufolie
og kødet dækkes til med salt og sukker blandingen.
Hak det friske dild fint, og læg det oven på.
Den langsomme udgave:
Laksen pakkes nu ind i alufolien og lægges forsigtigt i en plastikpose,
eller i et fad hvor væden kan løbe fra.
Laksen stilles i køleskabet i minimum 24 timer, hvorefter
den kan skæres i tynde skiver og spises.
Lynudgaven:
Har man travlt en dag og vil lave lynudgaven af gravad laks, så skær den rå
lakseside i tynde skiver og vend skiverne i salt og sukker blandingen.
Læg skiverne pænt på et fad og drys den friske dild over.
Dæk fadet til med film, og stil det på køl til blandingen er
opløst, det tager ca. 2 timer.
Vælger du lynversionen, kommer laksen måske til at smage af mere,
så hvorfor ikke bare hoppe ud i den med det samme?
Rævesauce
Senneppen røres med flormelis, til den er sød og god.
Hvor meget flormelis, der skal til, afhænger af, hvor stærk
senneppen er, så prøv dig frem.
Sennepsdressingen røres lind med olie, til den har den rette
konsistens.
Smag til med salt og peber og tilsæt dildspidser efter
behov.
Nu er sennepsdressingen færdig og kan spises.
Men du kan også lave en mildere og mere cremet version ved
at tilsætte et par skefulde cremefraiche.
Servér laksen med rævesauce og friskbagt brød.