Caponata er en italiensk grønsagsret, som stammer fra
Sicilien. Den grønne klassiker smager skønt både varm, lun eller afkølet.
Server den som tilbehør eller nyd den alene med brød til.
Arbejdstid: 1 time Stegetid: 2 timer 6-8 personer
#
1 stor lammekølle (1600-2000 g)
1 bundt rosmarin
1 tsk paprika
1 økologisk citron
1 spsk olie
salt og peber
6 fed hvidløg
Caponata:
2 løg
2 fed hvidløg
3 spsk olie
6 stilke bladselleri
1 aubergine eller squash
2 peberfrugter
¾ kg solmodne tomater
1 spsk farin eller rørsukker
2-3 spsk tomatpuré
3 spsk vineddike
3 spsk lyse rosiner
100 g oliven
3 spsk saltede kapers
Tilbehør:
blandede salater (frissé, radicchio, rucola)
olie og balsamico
italiensk brød
*
TÆND ovnen på 200 °C.
Læg halvdelen af rosmarinen i bunden af en bradepande.
Gnid lammekøllen med paprika, salt og peber og læg den på
rosmarinen.
Dryp med citronsaft og olie, og læg hvidløgsfed og de to
halve pressede citroner ved kødet.
Læg resten af rosmarinen på kødet (bind evt. med snor), og
sæt stegen i ovnen 1½-2 timer.
Centrumstemperaturen skal være 60-63 °C for rosa og 69 °C
for gennemstegt kød.
Pil løg og hvidløg, og hak dem fint.
Sauter dem bløde i en gryde med olie ved svag varme i ca. 5
min.
Drys med salt, og lad dem snurre 5 min. mere under omrøring.
VASK bladselleristilkene.
Skyl aubergine eller squash, og rens peberfrugterne.
Skyl tomaterne, skær dem i kvarter og skrab kernerne ud.
Skær alle grønsager i små terninger, og vend dem i gryden
sammen med sukker, 1 tsk salt, tomatpuré og vineddike.
Lad det simre under omrøring ca. 20 min.
OVERHÆLD rosinerne med kogende vand, og lad dem trække i 10
min.
Udsten de sorte oliven, og hak dem groft.
Skyl kapersne fri for salt.
Vend rosiner, oliven og kapers i caponataen.
Juster med sødt og surt, og smag til med friskkværnet peber.
Anret i en skål.
TAG stegen ud af ovnen, og smør den med de bagte hvidløgsfed
og citroner.
Lad den hvile 20 min.
SKÆR kødet i tynde skiver, og server med lun eller afkølet caponata,
salat og brød.
TIPS: Du kan også langtidsstege lammekøllen ved 140 °C i
3½-4 timer.