Den amerikanske hamburger er verdens første fastfood. En smart slagter - og han har sikkert været tysk, måske endda fra Hamburg, smækkede en hakkebøf ind mellem kinderne på en stor bolle, så den var lige til at spise på stedet og med fingrene; Hamburgeren var født.
Det skete omkring århundredeskiftet og man kan roligt sige, at hamburgeren kom for at blive. Ikke underligt, for ordentligt tilberedt af gode råvarer er en burger glimrende fastfood. Det kræver godt brød, friskhakket oksekød af bedste kvalitet, og det korrekte tilbehør: tomater, løg, salat samt sylteagurk, og dertil french fries, som pommes frites hedder over there:
150 g friskhakket oksekød
lidt hvedemel I tsk finthakket løg I let pisket æg
salt, friskkværnet sort peber
1 surbrøds- eller italienskbolle
1-2 sprøde salatblade
1 tomat i skiver
1 skive rå løg
1 syltet agurk i skiver
2-3 store kartofier, gerne uskrællede, skåret i både
majsolie
1. Kom hakket løg, æg, salt og peber i det hakkede oksekød og bland det godt. Form en bøf med hænderne, så den passer i størrelse til bollen.
2. Steg kartoffel bådene gyldne og sprøde i hed olie på en pande.
3. Steg eller grill bøffen, som skal have ca. 4 minutter på hver side for at være rød indeni. Rist evt. bollen.
4. Kom kødet i bollen, fordel salat, tomat, løg og sylteagurk, klap sammen og server med en gang french fries, der har fået lov at dryppe af på fedtsugende papir først.
Det giver en god smog at blonde 1 tsk timian i det hakkede kød sammen med salt og peber.
Lægger mon en stor skive ost, Cheddar, Svenbo eller en yndlings-, oven på bøffen det sidste minut den steger, har man en cheeseburger. Man kan også give den en gang under grillen, så osten smelter, før man lægger den øverste bolle på.