200 g hvide bønner
½ l. vand
1 kvist timian
2 laurbærblade
½ tsk salt
3 porrer
225 g selleri
1 spsk olie
1 ½ l. grønsagsbouillon
1 ds konc. tomatpuré 70 g
½ tsk tørret merian
Udblød bønnerne i rigeligt koldt vand i ca. 12 timer.
Hæld udblødningsvandet fra og kog bønnerne meget møre i ca. 1 time i ½ liter vand tilsat timian, laurbærblade og salt.
Purer halvdelen af bønnerne sammen med lidt af kogevandet i en foodprocessor eller gnid dem igennem en sigte.
Rens porrer og selleri.
Skær porrerne i skiver og selleri i terninger.
Svits grønsagerne i en gryde i olie.
Tilsæt bouillon, tomatpuré, merian samt lidt salt og peber.
Kog grønsagerne i ca. 15 minutter, til de er møre.
Kom de purerede og hele bønner i suppen og varm dem igennem.
Smag suppen til med salt og peber.
De kan servere lidt reven parmesanost samt groft brød til suppen.
Suppen kan fryses. Holdbarhed ved minus 18°C er ca. ½ år.