150 g røget torskerogn
2 dl franskbrødskrumme
1 dl vand
1 kogt kold kartoffel
3 spk. citronsaft
2 spsk hakket løg
1 dl olivenolie
salt og peber
* Tilberedning
Udblød brødet i vandet.
Pres derefter vandet af brødet og kom det i en blender eller foodprocessor.
Kom rogn, kartoffel, løg og citronsaft i og blend det til en jævn masse.
Tilsæt olivenolien lidt efter lidt til en cremet konsistens.
Smag til med salt og peber.
INFO: Taramasalata eller
taramosalata (græsk: ταραμοσαλάτα; fra taramás 'fish roe' <tyrkisk: tarama +
græsk: saláta 'salat' <italiensk: insalata er en meze lavet af tarama,
saltet og hærdet rogn af torsk, karpe eller grå mullet (bottarga) blandet med
olivenolie, citronsaft og en stivelsesholdig bund af brød eller kartofler eller
nogle gange mandler. Varianter kan omfatte hvidløg, forårsløg eller
peberfrugter eller eddike i stedet for citronsaft. Selvom det ikke er
traditionelt græsk, er røget snarere end helbredt torskerogn mere tilgængeligt
nogle steder og bruges ofte. Bottarga er normalt meget dyrere end torskerogn.
Traditionelt
er retten lavet med en støder og mørtel, hvilket giver en let kornet tekstur,
men kommerciel taramasalata blandes almindeligvis til en meget glat pasta. Taramasalata
serveres normalt som en meze, ofte med ouzo, som pålæg på brød. Farven kan
variere fra cremet beige til lyserød, afhængigt af hvilken type rogn og
anvendte farvestoffer. De fleste taramasalata, der sælges kommercielt, er
farvet pink, men taramasalata af høj kvalitet er altid beige i farven. I
Grækenland serveres taramasalata ofte på ren mandag (Καθαρά Δευτέρα, Kathará
Deftéra), den første fastelavnsdag, med løg og citron.