Gói cuôń - En traditionel vietnamesisk ret, der typisk serveres ved fællesspisning-sarrangementer, hvor gæsterne selv fylder og samler pakkerne.
Retten indeholder bl.a. ris i to forskellige former: bańh trang-risplader og bońh pho risnudler, som begge fås i asiatiske fødevareforretninger. Server retten med 2 slags
tilbehør: en krydret, tør chilidip og en sursød sauce. Det er ikke let at skaffe
vietnamesisk mynte på disse breddegrader, så brug evt. almindelig mynte eller basilikum.
32, pakker, til 6-8 personer
12S g risnudler (bańh pho)
100 g svinefilet, skåret i tynde skiver
200 g bacon skåret i 32 stykker
32 runde, tørrede risplader (bańh trang)
16 rå, halverede rejer uden skaller og tarmstrenge (i alt ca. 250 g)
12S g friske bønnespirer
16 forårsløg
8 salatblade skåret i kvarte
32 mynteblade (gerne vietnamesiske, ellers alm. mynte eller basilikum)
Stærk chilidip:
2-3 helt små røde eller grønne chilipebre skåret i fine skiver
4 spsk ristede sesamfrø
4 spsk kokosmel
Sursød sauce:
skal og saft af 3 limefrugter
3 spsk fiskesauce (nuoc mam)
1 spsk sukker
2 tsk friskrevet ingefær
1. Kom risnudlerne i en stor si, der er sat på en gryde. Hæld kogende vand over nudlerne og lad dem trække i vandet i S min. Hæld vandet fra, skyl nudlerne i koldt vand og hæld også det kolde vand fra. Stil nudlerne til side.
2. Rør ingredienserne til chilidippen sammen i en lille skål. Skær limeskallen i tynde strimler og pres saften ud af frugterne. Bland skal og saft med de øvrige ingredienser til den sursøde sauce i en anden lille skål.
3. Opvarm ovngrillen eller en grillpande; grill kød og bacon - vend det jævnligt - til det er gennemstegt og saftigt. men ikke sprødt. Stil det til side. til pakkerne skal rulles sammen.
4. Dyp rispladerne i varmt vand eller pensl dem med vandet. Læg dem på en tallerken og dæk dem med et varmt viskestykke.
5. Hæld kogende vand over rejerne og lad dem trække i 5 min. Skyl dem i koldt vand og hæld vandet fra. Gør det samme med bønnespirerne. Skær forårsløgene over på langs og på tværs. så der i alt bliver 64 stykker.
6. Så skal pakkerne rulles sammen: læg et salatblad på hver risplade og fordel fyldet ovenpå. Rul pakkerne sammen og lad forårsløgene stikke dekorativt ud. Server dem med de to slags tilbehør.