Logo

tilsætningsstoffer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

tilsætningsstoffer

 

Tilsætningsstoffer (additiver): stoffer som tilsættes fødevarer med henblik på at bibringe disse nye egenskaber el. forstærke allerede tilstedeværende i henseende til bl.a. farve, konsistens, holdbarhed, smag og smagsforstærkning. I EU skal additiver være tildelt et såkaldt E-nummer for lovligt at kunne tilsættes fødevarer.

 

Derfor har Fødevarestyrelsen anbefalet, at man begrænser sit indtag af kødpålæg til kun ét stykke om dagen, så en madpakke til børnene kan hurtigt udvikle sig til en kræftrisiko på sigt.

 

»Vi synes, at rullepølsen skal være lyserød, og den farve giver nitrit. Men det forarbejdede kød er i klassifikation ét i forhold til kræftrisiko. Vi er dermed så sikre, vi kan være på, at der er en sammenhæng med kræft«

 

Flere farlige stoffer tilladt
Men nitrit er ikke det eneste problematiske stof, der er tilladt i vores mad. Der er faktisk også tilladt hormonforstyrrende stoffer i fødevarer. Nemlig stofferne BHA og BHT, som ifølge Forbrugerrådet Tænk er tilsat i 75 procent af det tyggegummi, der markedsføres til børn.

»Det er et meget dårligt undersøgt stof, men BHA har vist sig at have en østrogenforstyrrende effekt, og rotteforsøg har vist, at det gav cancer«

 

Her findes de farligste stoffer i vores fødevarer

 

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at være årsag til, at flere danske drenge fødes med misdannede kønsorganer, at piger får menstruation tidligere, og at både kvinder og mænd har lavere fertilitet. Danske forskere har advaret politikerne i en høring i Folketinget om, at grænseværdierne på disse stoffer er alt for høje.

»På baggrund af det mener vi, at EFSA’s grænseværdier ikke er lave nok til at beskytte mod de hormonforstyrrende effekter«.

 

EFSA er EU’s agentur, som fastsætter grænseværdierne for tilsætningsstoffer i fødevarer.

 

Fødevarer giver allergi
En tredje gruppe af problematiske e-numre er dem, der kan udløse allergiske anfald. Her kan blandt andet nævnes sulfitter, der er tilsat vin for at forlænge holdbarheden. Det er især skadeligt for personer, der har astma.

»Hvis du har astma i forvejen, er der nogle, der oplever, at de får astmasymptomer, og at det forværrer deres astma«.

 

Også konserveringsmidlet sorbinsyre, der tilsættes i blandt andet pølser, slik og syltetøj, og farvestoffet carminer kan udløse allergi. Det kan give symptomer som udslæt, kløe og i værste fald allergisk chok. Derfor er rådet til allergikere, at de skal holde rigtig godt øje med varedeklarationerne og sætte sig ind i, hvilke e-numre der kan medføre reaktionerne.

 

Derfor er de tilladt
De mest skadelige stoffer er tilladt, fordi industrien har alt for stor indflydelse på politikerne i EU.

»I EU har kødlobbyen sikret sig, at europæiske produkter må tilsættes nitrit, selvom vi ved, at det er kræftfremkaldende, og selvom det overhovedet ikke er nødvendigt.«

Der er fastsat grænseværdier for stofferne, men det er ikke tilstrækkeligt, eksempelvis hvad angår nitrit.

 

Den danske regering har flere gange udtalt, at det er godt, at der er fælles regler i EU, og at man ikke kan eller vil gå enegang ved at have speciallovgivning i Danmark, fordi vi jo stadig vil importere varer fra andre lande. Og Fødevarestyrelsen kan helt stå inde for de tilsætningsstoffer, der er tilladt i dag.

»Alle tilsætningsstoffer, der i dag er godkendt, fremgår af EU-listen over tilsætningsstoffer, som er at betragte som en positivliste«.

 

Derfor må du kun spise ét stykke kødpålæg om dagen

Der er netop er fastsat grænseværdier, så det daglige indtag af de skadelige stoffer ikke bliver alt for stort.

»I forbindelse med risikovurderingen af tilsætningsstoffer fastsættes en grænse for acceptabelt dagligt indtag for hvert stof, medmindre stoffet er sundhedsmæssigt helt uproblematisk.«

 

Der er nogle tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer, men langt færre end i konventionelle. Og i økologisk pålæg er der ikke tilsat nitrit i Danmark. Alligevel har der aldrig været udbrud af pølseforgiftning ved indtag af økologisk pålæg, selvom industrien argumenterer for at tilsætte det på grund af risiko for pølseforgiftning.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.651 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1303428-10-2020 10:01:36 madABC.dk
Hej Poul. Det er vist umuligt at svare på - vi kender jo ikke slagteres og pålægsvirksomheders opskrifter.
1303027-10-2020 23:37:17 Poul Bertelsen
Da jeg ikke kan tåle allehånde, vil jeg gerne vide om der er brugt allehånde i alt kødpålæg som smagsforstærker som i foreks. rullepølse, hilsen Poul

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her