En Parisertoast er toastbrød med ost og skinke mellem
skiverne og ristet. I fastfood udgaven, blev den serveret i en serviet.
Parisertoast kommer fra Frankrig, hvor den kendes som en croque-monsieur.
Den oprindelige franske udgave består af to skiver toastbrød med ost og skinke
mellem brødskiverne og stegt på en pande eller grillet i en ovn. Den serveres
normalt også med smeltet ost (helst emmentaler) på toppen.
I Frankrig findes også en croque-madame. Det er en
croque-monsieur med et spejlæg på.
Parisertoasten blev i Danmark populær i en frossen udgave,
der bare skulle varmes i en speciel varmeovn. Denne udgave fandt hurtigt ud til
diverse ungdomsklubber og cafeterier og blev meget populær især blandt unge
mennesker.
Historie
I 1910 blev en croque-monsieur serveret første gang på en
café på Boulevard des Capucines i Paris. Det menes at ideen til retten kommer
fra Australien og Indonesien, hvor man har benyttet lignende serveringsformer
af ristet brød. Ordets oprindelse er uklar, dog betyder croque også grillet/sprød
på fransk, men hvordan monsieur og madame er kommet til vides ikke med
sikkerhed.
Varianter
Af andre slags toast er "Cowboytoast" med hakket oksekød
og "Hawaii Toast" med en skive ananas.
Den oprindelige Crocque monsieur, med ost på topppen.
Her en Croque-madame.