Avocadotræet (Persea americana) er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Frugten (avocado) er vitaminrig (især B-, E- og K vitamin) og meget rig på umættede fedtsyrer. Ordet avocado (eller avokado) kommer fra
det indianske sprog Nahuatl, hvor Aguacatl [a-wa-katl] = "avocado".
Beskrivelse
Avocadotræets bark er først glat og lysegrøn. Senere bliver
den olivengrøn, for derefter at skifte til en gråbrun farve med knudrede korkporer.
Gamle grene og stammer kan få en opsprækkende, lysebrun bark. Knopperne er spredtstillede,
udspærrede, ægformede og lysegrønne.
Bladene er ovale og læderagtige med hel rand. Oversiden er
blank og græsgrøn med lyse bladribber, mens undersiden er næsten blåligt
lysegrå. Blomstringen sker i april-maj, hvor man finder blomsterne samlet i
store, endestillede bundter, der består af oprette klaser. De enkelte blomster
er regelmæssige og 6-tallige med gulgrønne kronblade. Frugten er et pæreformet bær
med et nopret og græsgrønt til næsten sort, læderagtigt skind. Frugtkødet er
hvidt, bleggult eller lysegrønt og smøragtigt i konsistensen. Den enlige kerne
er kuglerund og ligner en nød.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 15 x 10 m (30 x 20 cm/år).
Disse tal drejer sig om dyrkede træer. I hjemlandet skal de kunne nå højder på
op til 30 m. Under dyrkning holdes træerne som regel nede i passende
plukkehøjde ved beskæring.
Hjemsted
Træet hører hjemme i det sydlige Mexico og i det øvrige Mellemamerika,
hvor det vokser i bjergskove. Dyrkes også i Californien, Spanien og Israel /
Palæstina.
I Puerto Rico vokser arten i forholdsvis tørre bjergskove
sammen med bl.a. Andira inermis, bleg prosopis, Bursera simaruba, duftakacie, Sterculia
apetala, tamarinde og tibettræ (engelsk).
Sådan vælger du den bedste avocado
Det kan godt nok være svært at finde en tilpas moden avocado
lige netop den dag, du skal bruge den. Tit er de brune og halvrådne, eller de
er hårde og umodne. Ingen af delene er optimalt.
Er der flere dage til, du skal bruge avocadoerne, så køb
hellere umodne avocadoer, og lad dem modne hjemme i køkkenet. Det tager et par
dage på køkkenbordet. Lægger du dem i frugtskålen sammen med æblerne, eller
lægger du dem i papirposen med tomater, går det endnu hurtigere.
Både æbler og tomater udskiller nemlig ætylen, som
fremskynder modningsprocessen.
Når du køber avocadoer, så mærk forsigtigt på skallen. Er
der områder, hvor der ligesom er luftlommer og ingen modstand, så er den helt
sikkert ved at rådne indefra. Den skal du ikke tage.
Mærk i toppen af avocadoen – oppe ved blomsterstilken. Er
den blød, men har stadig bid, så er den moden. Den skal altså ikke være blød
som guacamole.
Piller du blomsterstilken af, vil en tilpas moden avocado
være gullig i fordybningen, hvor stilken har siddet. Er den grøn eller lysegrøn
er den umoden, og er den mørkegul eller brun er den overmoden.
Avocado med rejer er en klassisk forret, som holder hele
vejen fra 90erne til i dag!