Ikke alt rugbrød er lige sundt. Gå blandt andet efter
fuldkorn, så er du godt på vej.
Du skal faktisk bare spise to skiver rugbrød til frokost for
at få ekstra syv gram kostfibre.
Der er mange forskellige rugbrød. Hvad skal man egentligt gå
efter, hvis man vil have et sundt og smagfuldt rugbrød.
Her er 5 gode råd:
Gå efter fuldkornslogoet. Fuldkornslogoet kan tydeligt ses
på pakken og garanterer mindst 50 procent fuldkorn i rugbrødet. Desuden stilles
en række krav til indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre, der gør brød med
fuldkornslogoet til et endnu sundere valg.
Gå efter Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket stiller, ligesom
Fuldkornslogoet, krav til mindst 50 procent fuldkorn. Men derudover stiller det
også krav om mindst 6 procent kostfibre/100 gram.
Gå efter et højt indhold af kostfibre. Kig på næringsindholdet
og tjek indholdet af kostfibre. Jo højere – jo bedre. En sund tommelfingerregel
kan være at gå efter 8 procen kostfibre/100 gram. Men vær opmærksom på, at
nogle produkter indeholder fibre fra blandt andet sukkerroer og citrusfrugter,
for at højne kostfiberindholdet. Det er bedst at gå efter brød med de naturlige
kostfibre, der findes i melet.
Se efter indholdet af hvedemel. Rigtig mange rugbrød
indeholder hvedemel, uden at man kan se det på brødets farve. Kig på
ingredienslisten og gå efter brød med et højt indhold af rugmel og andet
fuldkornsmel.
Gå efter et tungt brød. Hvis man er i tvivl om indholdet af
fuldkornsmel, fordi man f.eks. har købt sit brød hos bageren, kan man veje det
i hånden. Et brød bagt udelukkende med fuldkornsmel er tungere end et brød med
hvedemel. Simpelthen fordi kim og skaldele vejer mere.