Æbleskiver er en dansk delikatesse hovedsageligt bestående
af pandekagedej, der i en æbleskivepande er stegt i kugleform. Æbleskiver nydes
lune, normalt med flormelis og syltetøj og evt. et glas gløgg.
Da fremstillingen af æbleskiver med en æbleskivepande tager
relativt lang tid, er det blevet populært at købe dybfrosne æbleskiver til
opvarmning i ovnen. Men de er sjældent lige så gode som hjemmelavede.
På trods af navnet,
indeholder æbleskiver i dag typisk ikke æbler.
Omkring år 1700 betegnede æbleskiver endnu tynde stykker
æbler vendt i mel og æg derefter stegt i smør på en pande. Denne gamle udgave
af æbleskiver er ikke udbredt i dag, men kendes stadig på Als som stegte
æbleskiver.
Den moderne form for æbleskiver bagt i æbleskivepande
omtales i Peters Jul (1866), hvor der også er en tegning af Pietro Krohn
(forfatterens broder) af æbleskiver, der vendes ud af en æbleskivepande. Også
H.C. Andersen har beskrevet æblefyldte æbleskiver i eventyret Krøblingen
(1872), hvor han beretter om en julefest på en herregård. Af tilføjelsen æblefyldte
ses det, at det åbenbart i 1872 ikke var en selvfølge, at æbleskiver indeholdt
æbler.
I Frk. Jensens kogebog fra 1901 står der dog: "Når
æbleskiverne er bagte på den ene side, kan der, forinden de vendes, lægges
enten lidt æblegrød, et stykke kogt æble eller rabarberkompot i hver."
Muligvis skyldes den nutidige brug af ordet
"æbleskive" om bagværket uden æbler, at der ved indførelsen af
æbleskivepanden endnu blev fyldt æblemos i. Ordet er bibeholdt, selvom det ikke
længere er almindeligt at tilsætte nogen form for æbler.
I Sønderjylland og på Ærø er det fortsat almindeligt at
fylde sveskemos i æbleskiverne. Denne traditionelle æbleskive er således i
familie med Berlinere, også kendt som Berliner Pfannkuchen.
Æbleskiver og
variationer uden for Danmark
Æbleskiver kendes i Norge, særligt i den sydlige del af
landet, under navnet munker. Ligesom de i Danmark traditionelt bages i
æbleskivejern, bages de i Norge i munkejern, der er udformet på samme måde.
Skriftlige kilder fra Norge beskriver, at munker var kendt i Arendal i Sydnorge
allerede i begyndelsen af 1900-tallet. I Sverige findes munkarna også som et
donut-formet bagværk, men ud over navnet er der ikke umiddelbart nogen
sammenhæng til de norske munker.
De danske æbleskiver har også i Nederland et sidestykke,
poffertjes, der er fladere og lidt mindre end de danske. I det sydslesvigske
Nordfrisland kaldes æbleskiver futjes. I resten af Tyskland kaldes æbleskiver
også for Pförtchen eller Förtchen.
Opskrift på
æbleskiver
# Ingredienser
5 dl sødmælk
50 g gær
7 æg
500 g hvedemel
2-3 tsk kardemomme og/eller revet skal af en citron
smør til bagning
æblemos eller skiver af æble (gerne af 'Belle de Boskoop')
*
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i lidt kuldslået mælk.
Pisk æggehviderne så stive, at en top af dem holder formen.
Riv den gule del fra en økologisk citron.
Rør æggeblommerne grundigt sammen med melet, sukkeret og
resten af mælken, og tilsæt efter smag enten kardemomme eller reven citronskal.
Vend forsigtigt de piskede hvider ned i massen.
Stil dejen til hævning i 30-60 min. eller til den har fået
ca. dobbelt størrelse.
Varm æbleskivepanden godt op og bag æbleskiverne i de
velsmurte huller.
Når et hold æbleskiver er klar til at blive vendt, fx med en strikkepind, kan du
lægge en skefuld æble/mos ned i midten af hver.
Tilføj lidt ekstra smør, hver gang en ny forsyning skal
bages.