Risotto er nem og lækker hverdagsmad. Få masser af smag i
din risotto med svampe, porrer og bladselleri. Denne italienske version har en
lækker, cremet konsistens og er nem at lave. Husk at tage dig god tid til at
koge og røre i risottoen.
Tid: 40 minutter. Antal personer: 4
# Det skal du bruge til risotto:
4 skalotteløg
2 fed hvidløg
4 stængler bladselleri
2 porrer
300 g blandede svampe, fx karljohan, kantareller,
markchampignoner, bøgehatte og portobello
1-2 spsk. olivenolie til stegning
300 g risottoris
3 dl hvidvin
ca. 1 l vand eller hønsebouillon
salt og friskkværnet peber
100 g smør
50 g parmesan
¼ bundt bredbladet persille
*
Sådan laver du risotto:
1: Snit og hak skalotteløg, hvidløg, bladselleri og porrer.
Pil skalotteløg og hvidløg. Rens bladselleri og porrer.
Snit og hak skalotteløg, hvidløg, bladselleri og porrer i
små tern.
Rens svampene (helst uden at bruge vand), og skær dem i
mindre stykker.
2: Steg grønsager og svampe.
Varm olivenolie op i en mellemstor gryde, og steg grøntsager
og svampe i 2-3 minutter.
Tilsæt risottoris, og rør rundt i gryden i ca. 1 minut, til
risene har opsuget olien og er blevet blanke.
3: Tilsæt hvidvin og lad det simre.
Hæld hvidvinen i gryden, og lad det simre ved svag varme,
til den sprittede duft fra vinen er forsvundet, og vinen næsten er kogt helt
væk.
4: Tilsæt vand eller bouillon under omrøring.
Tilsæt lidt af vandet eller bouillonen, og lad risene opsuge
væsken.
Gentag denne proces under konstant omrøring i ca. 18-20
minutter, til risene er møre, men stadig har lidt bid i den inderste kerne.
Smag til undervejs med salt og peber.
5: Vend smør i den varme risotto.
Skær smør i tern, og vend dem i den varme risotto, så den
bliver cremet med en tilpas flydende konsistens.
TRIN 6: Tilsæt parmesan og persille.
Riv parmesanen. Skyl og hak persillen fint.
Vend ¾ af den revne parmesan og al persillen i risottoen.
Smag til med salt og peber.
Anret risottoen i varme tallerkener, og drys med resten af
den revne parmesan umiddelbart inden servering.
Risotto med svampe -
Sådan gør du
TRIN 1: Snit og hak skalotteløg, hvidløg, bladselleri og
porrer.
Pil skalotteløg og hvidløg. Rens bladselleri og porrer.
Snit og hak skalotteløg, hvidløg, bladselleri og porrer i
små tern.
Rens svampene (helst uden at bruge vand), og skær dem i
mindre stykker.
TRIN 2: Steg grønsager og svampe.
Varm olivenolie op i en mellemstor gryde, og steg grønsager
og svampe i 2-3 minutter.
Tilsæt risottoris, og rør rundt i gryden i ca. 1 minut, til
risene har opsuget olien og er blevet blanke.
TRIN 3: Tilsæt hvidvin og lad det simre.
Hæld hvidvinen i gryden, og lad det simre ved svag varme,
til den sprittede duft fra vinen er forsvundet, og vinen næsten er kogt helt
væk.
TRIN 4: Tilsæt vand eller bouillon under omrøring.
Tilsæt lidt af vandet eller bouillonen, og lad risene opsuge
væsken.
Gentag denne proces under konstant omrøring i ca. 18-20 minutter,
til risene er møre, men stadig har lidt bid i den inderste kerne.
Smag til undervejs med salt og peber.
TRIN 5: Vend smør i den varme risotto.
Skær smør i tern, og vend dem i den varme risotto, så den
bliver cremet med en tilpas flydende konsistens.
TRIN 6: Tilsæt parmesan og persille.
Riv parmesanen. Skyl og hak persillen fint.
Vend ¾ af den revne parmesan og al persillen i risottoen.
Smag til med salt og peber.
Anret risottoen i varme tallerkener, og drys med resten af
den revne parmesan umiddelbart inden servering.