Til 2 brød eller 4 flûtes
Dej:
5 dl vand
¼ dl valnøddeolie
25 g gær
½ spsk havsalt
600 g hvedemel
225 g rugmel
50 g valnødder
A. Varm vand og olie op til det er lunkent, max 30°C.
Hæld væsken i et dejfad og smuldr gæren i.
Tilsæt salt og 2 slags mel - gem lidt hvedemel til udrulning.
Rør dejen godt sammen og lad den hæve under et klæde i ca. 45 minutter.
B. Ælt dejen på et meldrysset bord til den er smidig og let at arbejde med.
Tilsæt om nødvendigt mere mel.
C. Hak valnødderne og ælt dem ind i dejen.
Skær dejen i to stykker og form dem til runde brød.
Læg brødene på en eller to smurte bageplader.
Rids brødene tre- fire steder med en skarp kniv eller barberblad.
Drys lidt mel over og lad dem efterhæve under et klæde i 30 minuttter.
Tænd ovnen på 200°C.
D. Bag brødene på nederste rille i 30-40 minutter.
Stænk eller spray dem med vand under bagningen, så får brødene en sprød skorpe og en fin, gylden farve.
Tips: Valnøddebrødene kan også formes som flûtes eller kuvertbrød. Valnøddebrød kan fryses.