(1 stort brød)
Nødder og svesker giver brødet en sødlig smag, og det passer bedst sammen med kager til en kop te eller kaffe. Også en god ide til advent og jul.
Dejen skal være lidt klistret, så bliver brødet bedst.
2 dl vand
2 dl mælk
1 dl knuste hvedekerner
1 spsk sukker
1 ½ tsk salt
2 spsk olie
25 g gær
8-10 grofthakkede svesker uden sten
50 g grofthakkede nødder
100 g havre klid
425 g hvedemel
smør til pensling
hakkede nødder til pynt
Bring vand og mælk i kog, og hæld det over hvedekernerne. Lad det køle af, til det er lunkent. Tilsæt sukker, salt og olie, og rør det sammen. Rør gæren ud i væsken. Tilsæt svesker, nødder, havreklid og hvedemel. Rør dejen godt sammen, gerne i en køkkenmaskine.
Hæld dejen i en smurt 2-liters form. Brødet pensles med smeltet smør og ridses med en skarp kniv. Drys med lidt hakkede nødder.
Tænd ovnen på 175°. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse under et klæde. Bag brødet i 40-50 min. Lad brødet køle af på en rist.