Påsken er i den katolske verden tid til det mest gloriøse bagværk, i Italien spiser de en påskeversion af julekagen panettone, ofte formet som lam. I Ukraine spiser man Kulich, en kage i meget nær familie med panettone. Den dekoreres traditionelt med et stort XV, der betyder, at Kristus er genopstanden. Eller med en rød rose, symbol for Kristus blod.
600 g hvedemel, med stor hæveevne
50 g gær .
8 spsk lunken mælk
2 tsk salt
2 dl sukker
8 æg
300 g blødt smør
kornene af en vaniljestang
1 spsk stødt anis
reven skal af en citron
100 g mandler eller pinjekerner
100 g rosiner eller korender
100 g hakket orangeskal og sukat
4 spsk cognac
flormelis
hvidt papir.
en stor konservesdåse, der kan rumme 3 kg
rosenvand
Dejen er nemmest at lave i en røremaskine.
Uden kræver det stor viljestyrke og udholdenhed.
Opløs gæren i den håndvarme mælk i røreskålen.
Sæt skålen i maskinen og tænd. Kom halvdelen af melet, æg, salt og sukker i og rør til en tynd dej.
Lad maskinen køre ca. 8-10 min. ved højeste hastighed.
Meningen er, at udfolde proteinet i melet optimalt.
Hæld resten af melet i, og lad den køre, til dejen er meget sej.
Kom smør i og kør 2 min. til.
Stil frugten i blød i cognacen.
Stil dejen til hævning et lunt og stille sted (sluk musikken) helt uden træk.
Når dejen er hævet til det dobbelte, trækker man forsigtigt dejen i kanten af skålen ind over midten.
Herved falder dejen sammen.
Lad den hæve igen, til dobbelt størrelse mindst.
Drys bordet med 1 tsk hvedemel og hæld dejen ud.
Tilsæt frugt og krydderier og ælt igennem.
Klip en cirkel af bagepapir, der passer i bunden af dåsen, og et stykke bagepapir, der passer i siderne.
Det skal være 10 cm højere end dåsen.
Smør dåsen med smør og for den med papiret.
Kom dejen, der fylder ca. en tredjedel af dåsen, i.
Lad den hæve igen, denne gang over en gryde med vand.
Stil dåsen på et bræt, så den ikke bliver for varm i bunden.
Kog op og sluk for gryden.
Lad dejen stå der og hæve lige så stille med et viskestykke over.
Denne gang skal den hæve så meget, den overhovedet kan, gerne mere end det dobbelte. Når den har nået sit absolutte højdepunkt, skal den meget forsigtigt og meget stille transporteres hen til ovnen.
Stil den ind, og lad være med at smække ovndøren.
Bag den i ca. 40 minutter.
Prøv med en træpind efter 30 minutter, hvis der hænger dej ved, skal den have lidt mere.
Dryp med 2 spsk rosenvand, når kagen kommer ud af ovnen.
Klip et X og et V af hvidt papir.
Læg dem på kagen, og drys grundigt med flormelis.
Løft forsigtigt papiret af med en kniv.
Den fine top skæres af som et låg, og resten af kagen skæres i trekanter og arrangeres udenom.
Et alternativt pynteforslag, og lige så spændende, er et hjerte eller din elskedes initialer.