250 g hvedemel
250 g smør
6 spsk vand
2 spsk rom
Fyld: Sveskemos af ca. 500 g svesker
Creme:
2 æggeblommer
2 ½ spsk sukker
½ stang vanilje
3 dl mælk
1 spsk hvedemel
2 bl. husblas
1 dl piskefløde
Pynt: 5 dl piskefløde
Hvedemel og halvdelen af smørret, vand og rom æltes til en smidig masse.
Lad dejen hvile koldt ½ time.
Rul den derpå ud og læg resten af smørret på i tynde skiver (brug evt.
en ostehøvl til at skære smørret ud med).
Fold dejen sammen og rul den ud igen.
Dette gentages et par gange, hvorpå dejen atter lægges koldt.
Hvis dejen ikke har optaget smørret, gentages processen.
Rulles tyndt ud og lægges i velsmurte tærteforme.
Bages straks.
Bagetiden afhænger af tykkelsen på de udrullede bunde.
Bages ved 250°C i ca. 10 minutter.
Creme: Blommer, sukker og vanilje røres med den kogende mælk og
cremen får et opkog, hvorpå den udblødte husblas piskes i.
Piskes jævnligt under afkøling. Til sidst røres piskefløde i.
Lægges sammen med creme og sveskemos og lidt af flødeskummet.
Pyntes med resten af flødeskummet og enkelte, kun lidt udkogte svesker
ovenpå.
Tips: Svesker var førhen meget anvendt i kagebagning og der var også
udviklet knap så krævende kager, hvori de indgik.