(1 stort brød)
Kartoffel gør brødet fugtigt og holdbart og forøger oven i købet næringsværdien. Denne portion giver et stort, rundt brød, men man kan selvfølgelig vælge at bage et aflangt brød eller et formbrød. Brødet bliver en smule sejt i konsistensen.
50 g gær
3 dl lunkent vand
1 dl knuste hvedekerner
3 spsk majsolie
2 tsk salt
2 tsk kommen eller stødt anis
2 dl fintreven, rå kartoffel
300 g grahamsmel
175-250 g hvedemel
Dejen bliver bedst i en køkkenmaskine, men ellers brug et dejfad. Rør gæren ud i vand. Tilsæt de andre ingredienser og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt igennem. Lad den hæve under et klæde i ca. 30 min. på et lunt sted. Slå dejen ned, og form den til et rundt brød på et meldrysset bord. Lad det efterhæve på en smurt bageplade under et klæde i 30 min. på et lunt sted.
Tænd i mellemtiden ovnen på 200°. Bag brødet på nederste rille i ca. 45 min. Det skal lyde hult, når man banker på undersiden. Lad det køle af under et viskestykke.
Serveringsforslag:
Kartoffelbrød egner sig godt til en rigtig god frokost. Prøv det med salat, kogt kartoffel i skiver, stegt fisk, syltede agurker og rødløg i skiver. Kan smages til med peberrod eller sennep.