Bag nogle skønne slanke brød med masser af sprød skorpe, og
en rigtig god smag af ølandshvede. Smagen bliver allerbedst med koldhævning,
men du får selvfølgelig et tip til hurtighævning. Rul også en pakke smør med
årstidens krydderurter og spiselige blomster - det pynter på bordet, og smager
skønt.
5-6 brød. Arbejdstid: 1 time. Hævetid: 1½-17 timer. Bagetid:
15-20 min. Brødene er fryseegnede.
#
Baguettes:
6 dl vand
7 g gær
250 g fuldkorns-ølandshvedemel
250 g ølandshvedemel
250 g hvedemel
1 spsk salt
½ spsk olivenolie eller rapsolie
Sommersmør:
1 pakke smør (250 g)
friske krydderurter (fx citrontimian, dild, estragon, mynte)
spiselige blomster (tallerkensmækker, hjulkrone, morgenfrue,
rose, viol)
*
Dej: Rør gæren ud i koldt vand, og tilsæt de to slags
ølandshvede.
Rør dejen sammen, og tilsæt 200 g hvedemel.
Ælt dejen grundigt i mindst 10 min. - gerne på maskine, og
tilsæt kun resten af hvedemelet, hvis dejen er meget klistret.
Ælt salt og olie i.
Læg dejen i en stor skål smurt med olie g dæk med film.
Lad dejen hæve i 8-16 timer i køleskab.
SMØR:
Læg en pakke smør i en frysepose på 4 liter, og bank/rul den
ud til en firkant på ca. 18x22 cm.
Skær posen op i siden, og drys smørret med små krydderurteblade
og blomsterkronblade.
Rul sammen ved hjælp af fryseposen, og pak rullen ind i
film.
Sæt den i køleskabet.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et
par gange.
Del den i 5-6 lige store stykker, og form dem til pølser.
Rul dejpølserne i baguettefacon med spidse ender i din
bradepandes længde.
Læg dem på 2 store stykker bagepapir, og lav en fold i
papiret mellem hvert brød.
Lad dem hæve tildækket i ca. 1 time.
Sæt 2 bageplader i ovnen, og varm op til 250 °C varmluft.
Drys brødene med mel, og rids dem med en skarp kniv -
snittene skal gå skråt ind i brødene.
Flyt brødene ind på de brandvarme plader ved hjælp af
bagepapiret, sprøjt lidt vand ind i ovnen, og luk straks.
Bag brødene i 15-20 min. - til de er sprøde og gennembagte, og
det lyder hult, når man banker dem i bunden.
Afkøl på en rist.
Pak smørret ud, og skær det i skiver.
Anret på små tallerkner eller et fad.
TIPS: Hurtighævning: Brug 15 g gær og lunkent vand (max 37 °C).
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca 1 time) Form brødene, og lad dem
efterhæve i ca 30 min. Bag som beskrevet.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin