Logo

Grønærtesuppe med mynte, karryflødeskum og grovboller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grønærtesuppe med mynte, karryflødeskum og grovboller


#

3 løg (ca. 225 g)
25 g smør
250 g kartofler
1 ¼ liter vand eller grønsagsbouillon
1 laurbærblad
3 kviste mynte
500 g ærter (friskbælgende, evt. frost)
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 dl piskefløde
1 knivspids karry

Grovboller:
3 dl kogende vand
250 g knækkede rugkerner
50 g gær
5 dl kærnemælk
1 spsk groft salt
700 g hvedemel
*


Pil og hak løgene. Sauter dem i smør i en stor gryde - til de er klare.

Tilsæt skrællede kartofler skåret i mindre stykker vand og laurbær.

Kog i ca. 15 min. og tilsæt mynteblade sammen med ærterne og kog suppen videre i ca. 5 min.

Blend suppen (gerne i mindre portioner) og hæld den tilbage i gryden.

Bring suppen i kog tilsæt salt og peber og smag til. 

Pisk fløden til skum og smag til med karry.

Grovboller: Hæld det kogende vand over rugkernerne og lad dem stå 1 time.

Eller hæld kold vand på rugkernerne, og lad dem stå natten over i køleskab.
 
Smuldr gæren og rør den ud i kærnemælken i en stor skål, og rør med en grydeske til den er opløst.

Tilsæt salt, de udblødte rugkerner med vandet.

Rør hvedemel i - indtil dejen er så fast, at den kan æltes (hold lidt hvedemel tilbage). Ælt dejen glat, og til den føles smidig.

Kom hvedemel i - indtil den næsten ikke klistrer til bordet mere – den skal æltes cirka 200 gange.

Læg dejen i en skål, læg et rent viskestykke over.

Stil dejen til hævning ved stuetemperatur ca. 1 time.

Ælt dejen igennem igen. Tril to pølser og del dem i 10 stykker hver.

Tril dem til boller, sæt dem på en plade med bagepapir. 

Lad bollerne hæve ca. ½ time.

Bag bollerne midt i ovnen ca 20 min. ved 200°C. 

Tag en bolle ud af ovnen – brug grydelapper - når de er bagte, lyder det hult, når man banker på undersiden af bollerne.

Lad bollerne køle af på en rist.

Tips: Børn i alle aldre er glade for at bage. Det mindste barn kan trille boller af den færdige dej, og de større barn kan lave bollerne selv.

Giv flødeskum smagt til med karry som tilbehør til grønærtesuppen.

Suppen bliver cremet, når flødeskummet røres ud i suppen, og oplevelsen af koldt og varmt er sjov.
Tips: Opskriften er beregnet med 1 bolle pr. person. Hvis grovbollerne skal fryses, er det bedst at komme dem i fryseposer, mens de endnu er lune.
Fryseegnet: Ja, bollerne

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.470 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her