Rugbrød
Brødet minder om den gammeldags type rugbrød, bagt i stenovn, som spises i Skåne. Deraf navnet Lönhult, som er min barndoms ferieparadis og hvor der blev spist mange kilo stenugnsbakad Everöds Skåne Grovt med rök-korv.
3 dl mørk hvidtøl el. maltøl
3 dl kærnemælk
50 g gær
1 spsk salt
3 spsk olie
3 spsk sirup
ca. 600g hvedemel
ca. 600g groft rugmel
Gæren opøses i kærnemælken. Hvidtøl , olie, salt og ¾ af melet blandes i. Først rugmel til dejen er som havregrød, derefter fortsættes med hvedemel. Lad dejen hæve tildækket i mindst 1 time. Ventetiden bruges evt. til elskov efter behag. Jo mere elskov, des bedre brød! Derefter æltes mere hvedemel i til passende fast konsistens, inden dejen formes til et stort brrd. Brødet lægges i bagepapir på en plade mellem to omvendte bageforme (så bliver det ikke fladt). Lad brødet efterhæve tildækket i 20 min. Pensles med olie og drysses med rugmel. Ovnen varmes op til 290 °C. Brødet sættes ind. Efter 10 min. skrues ned for varmen og brødet bages herefter i ca. 50 min. ved 200°C til skorpen er næsten sort.
Serveres fx. som morgenmad til det blødkogte æg med smør og god spegepølse (fx. ålerøget) Eller med en god mellemlagret ost, med leverpostej, makrel i tomat eller blot lunt med koldt smør til en kop the?.