Koldhævet hjemmebagt
brød giver point i familien - og dejen kan forberedes i god tid.
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: 6-12 timer Bagetid: 20 min. Fryse-egnet. (2-4 flutes eller 12 store
boller)
#
15 g gær
½ l koldt vand
250 g grov eller fin
durumhvede (fx Bornholms valsemølle)
1 spsk havsalt
1 spsk honning eller
sirup
500 g hvedemel med
højt glutenindhold
*
Rør gæren ud i koldt
vand og tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen godt
igennem - mindst 5 min.
Dæk dejen til og lad
den hæve et køligt sted min. 6 timer og gerne natten over.
Vend dejen ud på et
bord drysset med durummel - dejen skal IKKE æltes.
Del dejen i
2-4.stykker og form dem forsigtigt til tynde, lange brød.
Læg dem på et par
bageplader med bagepapir (eller i en flutes-form) og lad dem efterhæve ½ times
tid (eller mens ovnen bliver varm).
Rids brødene 4-5
gange på skrå og bag dem ved 250 °C i ca. 15-20 min.
Lad dem afkøle på en
rist.
Tips: Brug dejen til
gode boller: Tril forsigtigt dejen til en tyk pølse og del den i 12 stykker.
Form dem forsigtigt
til boller og læg dem på bageplader med bagepapir.
Drys dem med lidt
durummel og lad dem efterhæve, mens ovnen bliver varm.
Giv dem evt. et
enkelt snit med en skarp kniv og bag bollerne ca. 15 min. ved 250 °C.
Lad dem afkøle på en
rist.
Tips: Skal det gå
hurtigt en morgen, så tag blot dejen op i små portioner med en stor træske
eller gummiskraber og læg "klumperne" på en bageplade med bagepapir.
Tips: Brødet bliver
ekstra godt, hvis det tilføres damp de første 5-8 minutter.
De færreste har en
ovn med damptilførsel, men man kan sætte en bradepande i bunden af ovnen, mens
den varmes op.
Når brødet sættes i
ovnen, kaster man samtidig en kop vand i den varme bradepande og lukker straks
lågen.
Så vil man kunne
opnå næsten den samme effekt.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin