Clafoutis er en rustik, fransk dessert, en mellemting mellem en tærte og en kage, den kan laves med alle frugter, men "ægte" clafoutis laves altid med kirsebær.
16 stk cupcakes:
75 g malede eller finthakkede mandler
185 g hvedemel
1 ½ tsk bagepulver
125 g smør ved stuetemperatur
200 g sukker
2 æg, let sammenpiskede
1 ¼ dl mælk
1 lille glas cherry brandy (kan udelades)
250 g udstenede kirsebær (evt. frosne skal ikke optøs)
cocktailbær til pynt
Crème Anglaise - vaniljecreme
1 l sødmælk
1 vaniljestang eller 1 tsk vaniljeessens
6 æggeblommer
100 g sukker
A. Varm ovnen op til 180°C.
Bland mandler, meL bagepulver og salt, og stil det til side.
B. Rør smør og sukker lyst og luftigt.
Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt efter hvert af dem.
Pisk de tørre ingredienser i skiftevis med mælken.
Tilsæt evt. cherry brandy, og pisk dejen glat.
Vend kirsebærrene i.
C. Fyld silikone kageformene ca. ⅔ op med dej, og bag kagerne i 20-25 minutter, eller til en tandstikker, stukket ind i midten, kommer ud uden dej.
Tag dem ud af ovnen, læg 1 cocktailbær oven på hver, og køl dem af.
Crème Anglaise - vaniljecreme
Giv mælken et opkog med vaniljestangen, og tag gryden væk fra varmen.
Lige før du skal bruge mælken, fisker du vaniljestangen op.
Flæk den på langs, skrab kornene ned i mælken, og kasser den tomme stang.
Rør æggeblommer og sukker sammen i en stor skål.
Tilsæt den varme mælk lidt efter lidt, mens du hele tiden rører.
Når al mælken er kommet i, og blandingen er rørt jævn, hælder du den i gryden igen, og varmer cremen op over meget svag varme under konstant omrøring. Brug altid en træske.
Cremen bliver tyk lidt efter lidt, men lad den IKKE komme i kog.
Når den er tyk nok til at dække bagsiden af skeen, hælder du den straks over i en anden skål.
Rør i den i nogle minutter for at frigøre damp.
Lad den blive helt kold, før du serverer den til kagerne.