Bagerens boller er lette og med en blød krumme.
1 liter vand
200 g stødt melis
250 g gær
200 g margarine (blødgjort)
25 g salt
4 æg
2200 g hvedemel
Æggestrygelse til strygning af bollerne:
1 æg og tilsvarrende vand røres sammen i en kop
Vand, gær, hvedemel, stødt melis, æg og salt blandes til en dej og når dejen er næsten færdigæltet (håndæltes) tilsættes den blødgjorte margarine. Dejen æltes til den er skær (slipper uden at være klistret). Vandets temperatur må ikke være for varm!!! Dejtemperatur = 27ºC. (dejtemperatur = 2 x den ønskede dejtemperatur - melets temperatur = vandtemperatur (husk - 1-2ºC hvid der er ca. 20ºCs rumtemperatur)).
Hviletid 2 x 15 min. og 1 x 45 min. (må gerne være længere) D.v.s. efter dejen er æltet færdig, hviler den i 15 min. hvorefter den afvejes og æltes op (strammes op) og viler igen i 15 min., hvorefter den slåes op til boller og stilles på plade, dejen holdes fugtig med tempereret vand fra en forstøver og hæver i 45 min. (ca. dobbelt størrelse) Bagetemperatur ca. 240 - 250ºC. Bagetid ca. 15 min.
Straks efter bollerne kommer ud af ovnen stryges de med en tynd æggestrygelse.
Serveres lune fra ovnen. Velegnede til frysning