1 ½ dl lunkent vand
50 g gær
¼ l. ymer
2 tsk salt
2 spsk sirup
300 g groft rugmel
375 g hvedemel
Pensling:
varmt vand
sesamfrø
birkes
Vandet kommes i en skål.
Gæren smuldres i.
Ymer, salt, sirup, rugmel og hvedemel tilsættes, og dejen æltes.
Dejen æltes igennem på bordet, til den er smidig.
Skålen drysses med lidt med og dejen lægges i.
Stilles til hævning et lunt sted ca. 1 time.
Dejen slås ned og deles i 16-18 stykker, der trilles til boller.
En bradepande eller rund form smøres med margarine.
Bollerne lægges tæt ved siden af hinanden.
Et viskestykke lægges over.
Efterhæver ca. 20 minutter.
Pensles med vand og drysses med sesamfrø og birkes.
Hæver ca. 10 minutter uden at være tildækket.
Ovnen opvarmes til 200ºC.
En ovnfast skål med vand stilles i bunden af ovnen.
Bollerne bages på midterste ovnribbe ca. 40 minutter.
De færdige brød vendes ud af bradepanden.
Når brødene er kolde brækkes de fra hinanden.