100 g hele rugkerner
1 dl lunkent vand
1 flaske maltøl 33 cl
50 g gær
1 spsk vineddike
2 tsk salt
5 dl groft rugmel
31 dl hvedemel
15 g smeltet smør
For at undgå tandskader starter du med at udbløde rugkernerne i det lunkne vand i 1-1 ½ time.
Rør maltøl og gær sammen i en bageskål.
Tilsæt vineddike, salt, de udblødte kerner, rugmel og hvedemel og rør dejen godt sammen, til den ser ensartet ud, husk at komme helt ned i bunden af skålen.
Lad dejen hævet lunt i skålen under et fugtigt viskestykke 3-4 timer, det gør ikke noget, hvis det bliver til 5 timer.
Kom dejen i en smurt aflang form på 1 ½-2 L og glat overfladen til med fugtige hænder.
Lad brødet efterhæve lunt 1 time under fugtigt viskestykke.
Pensl med lidt smeltet smør og bag ca. 1 time nederst i ovnen ved 200º.
Vent nogle timer eller allerhelst til næste dag med at skære rugbrødet
i skiver.