5 dl knækkede rugkerner
5 dl knækkede hvedekerner
1 l. vand
½ dl honning
¾ dl olie eller 75 g smeltet smør
1 tsk stødt kommen
Endvidere:
10 g gær
1 dl vand
2 spsk salt
850 g grahamsmel
Kom de knækkede rug- og hvedekerner i en stor skål og overhæld dem med 1 L kogende vand.
Rør honning, olie og kommen i og dæk skålen med alufolie og lad det stå og trække ved stuetemperatur i 2 døgn.
Opløs gæren i 1 dl lunkent vand og rør gæren med salt og det meste af
grahamsmelet.
Dette røres sammen med kernerne.
Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere grahamsmel.
Smør to forme og fordel dejen heri. Lad brødene hæve 2-3 timer.
Sæt ovnen på 125ºCelcius. Pensl brødene med vand.
Dæk overfladen med alufolie, og tryk det ned langs siderne, så det er tætsluttende.
Bag brødene 8 - 10 timer.
Overfladen skal være mørk og kanterne slippe formen.
Slå brødene ud og pak dem ind i viskestykker, og lad dem hvile i mindst
et døgn før der skæres af dem.
--
Pumpernickel. (ty. pumpern "fjærte" og nickel "grov person" ) groft, mørkt, sødt rugbrød. Pumpernickel stammer opr. fra Westfalen og bages i en dampbageovn ved 1200-180ºC i 16-36 timer.