20 stk.
Dej:
25 g gær (½ pakke)
4 ½ dl vand
2 tsk. groft salt
½ dl olie
150 g rugmel (3 dl)
ca. 650 g hvedemel (ca. 1 l)
Fyld:
150 g kartofler,
2 spsk. syrnet fløde 9 % eller cremefraiche,
1 bundt dild,
2 tsk. groft salt,
1 knsp. peber fra kværn,
1 løg (100 g),
1 spsk. olie,
250 g hvidkål
1 tsk. st. spidskommen
*
Dej: Smuldr gæren og rør den ud i lunkent vand.
Tilsæt resten af ingredienserne og ælt en glat og smidig dej.
Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 min.
Fyld:
Kog kartoflerne og mos dem med en gaffel.
Tilsæt syrnet fløde eller cremefraiche, skyllet hakket dild, salt og peber.
Pil og hak løget.
Sauter det i olie sammen med fint snittet hvidkål.
Krydr med spidskommen og rør kartoffelblandingen i.
Pirogger: Ælt dejen igennem og del den i 20 stykker.
Rul dem ud som små pandekager eller dej cirkler med en diameter på ca. 10 cm.
Læg fyld på midten af hver dej cirkel.
Fold dejen sammen om fyldet med samlingen opad.
Der må godt være et lille hul i sammenføjningen, så dampen kan slippe ud.
Sæt piroggerne på en bageplade med bagepapir og efterhæv ca. 20 min.
Pensl piroggerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 °c i 20-25 min.